Artuklu Üniversitesi `merkez Araştırma Laboratuvarı` Kuruyor

Kurulduğu günden beri gerek Mardin’in gerekse de bölgenin sosyal ve kültürel ortamına katkıda bulunmayı, Ortadoğu üniversiteleri arasında köprü vazifesi görmeyi hedefleyen Mardin Artuklu Üniversitesi, Merkezi Araştırma Laboratuvarı kurma çalışmalarına başladı.


Üniversite bünyesinde Merkezi Araştırma Laboratuvarı yönetmelik ve uygulama talimatnamesi gereğince kurulacak Konservasyon ve Restorasyon Araştırma Laboratuvarı, Tıbbi ve Aromatik Bitki İlaç Araştırma Laboratuvarı, Toprak Analiz Laboratuvarı, Yakıt Analiz Laboratuvarı ile bu laboratuvarlara ait numune kabul ve numune hazırlama odaları, depolar, akademik, idari personel ofisleri ve merkezde analiz yapmak için yurt dışı ve yurt içinden gelen araştırmacıların kısa süreli dinlenme ve çalışmalarını yapabilecekleri donanımlı ofislerden oluşacak.
4 milyon lira değerindeki proje üniversitede görevli Yard. Doç.Dr. Cumali Keskin tarafından hazırlandı.

3 yıl içinde bitirilecek proje, DPT tarafından hayata geçirilecek proje hakkında bilgi veren Yard. Doç. Dr. Cumali Keskin, şunları söyledi: "Üniversitemizin konumlandığı coğrafyanın kadim zamanlardan bugüne ulaşan ve yeni ihtiyaçlarla şekillenen ve ihtiyaç haline gelen temel nitelikleri mimarlık, alternatif tıp, toprak ve petro-kimya alanlarında görünür hale gelmiştir. Mimarlık, Mardin’e kimliğini kazandırmış; alternatif tedaviler, bölgede yetişen önemli bitkilerle yakın zamana kadar uygulanmış; toprak, bölgenin elverişli iklimi ve iş gücü ile en önemli hayat kaynağı olmuş; petrol ise sınır ticaretinin bel kemiğini oluşturmuştur. Özellikle mimarlık ve alternatif tıp alanlarında ülkemizde ve Ortadoğu ülkeleri arasında öncü bir konuma sahip olmayı hedefleyen üniversitemizin bu hedefine ulaşabilmesi için merkezi araştırma laboratuvarı sacayaklarından biridir. Diğer iki ayak, nitelikli bir akademik kadro ve bölge üniversiteleri ile ilişkilerin geliştirilmesine yönelik işbirliği çalışmalarıdır. Bu çalışmalar devam etmekte olup, daha ileri bir düzeye taşınması için kuracağımız Merkezi Araştırma Laboratuvarı kritik bir öneme sahiptir. Bu laboratuvardaki nitelikli bilimsel çalışmalarla mimarlık ve koruma alanında UNESCO’nun Mardin’le ilgili projelerine, alternatif tıp ve toprak alanlarında GAP’ın bölgesel gelişimle ilgili projelerine ve petro-kimya alanında dış ticaretteki olası projelere eklemlenilecek ve bilimsel katkılar sunulacaktır. Sonuçta, Mardin ili ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kalkınması ve Ortadoğu’nun cazibe merkezi haline gelmesinin çağa uygun yolu budur.”

Proje kapsamında aynı zamanda Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde bulunan sağlık ve fen bilimlerine ait yüksekokul ve fakülteleri ile Sağlık ve Fen Bilimleri Enstitüleri bünyesinde çalışan her düzeydeki araştırmacının ortak çalışabilecekleri laboratuvarların tek çatı altında toplanacağı bilgisini veren Keskin, yurt içi ve yurt dışından gelecek araştırmacılara çalışmalarını yapabilecekleri yüksek standartlara ve kaliteye sahip araştırma imkanları sağlanacağını ifade etti.

Yapılacak ücretli analizlerle merkezi laboratuvarın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve üniversiteye, bu amaç için kullanılacak belirli düzeyde bir döner sermaye gelirinin oluşturulacağı bilgisini veren Keskin, hedeflerini de şöyle sıraladı: "Yurt içi ve yurt dışından gelecek bilim adamlarının analiz ve çalışmalarını yapabilecekleri bir merkez haline gelmek. Üniversiteyi dışa bağımlılıktan kurtarmak. Bölgede yeni kurulan ve kurulacak üniversitelerin araştırma odağı durumuna getirmek. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde örnek bir Merkezi Araştırma Laboratuvarı oluşturmak."

Ortak laboratuvarlar kurarak, kaynak savurganlığının önüne geçeceklerini ifade eden Keskin, proje sayesinde Mardin ve çevresindeki kültür mirasları olan yapıların korunmasına yönelik bilimsel destek sağlayacaklarını, orta ve uzun vadede çevre ülkelere bu hizmetleri sunacaklarını kaydetti. Keskin, "Kurulacak laboratuvarlara alımı yapılacak cihazların daha etkin ve sağlıklı kullanımını sağlayacağız. Araştırma laboratuvarlarında yapılacak analizlerin gerek bilim gerekse teknolojiye katkı sağlayarak, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen ve tıbbi önemi olan bitkileri toplamak tıbbi özelliklerini ortaya çıkarmak; aromaterapi, fitoterapi uygulamalarını bilimsel düzeyde yapabilecek araştırmacı potansiyeli oluşturmak, bu çalışmaları desteklemek ve ileride kurulması planlanan alternatif tıp fakültesinin alt yapısını oluşturmak, Lisansüstü eğitimi ve öğretiminin temelini oluşturan araştırmacı yetiştirilmesi amacı ile ülkemiz çapında, teorik ve uygulamalı kurs, seminer ve benzeri bilimsel toplantılar düzenleyerek, araştırmacı insan gücünü ve kalitesini arttırmaya katkıda bulunmak için projenin hayata geçirilmesi ile bilimsel araştırmalarda da büyük atılım yapmış olacağız.” dedi.


Merkezi laboratuvar bünyesinde kurulacak Konservasyon ve Restorasyon Araştırma Laboratuvarı, Tıbbi ve Aromatik Bitki İlaç ve Bilimsel Araştırma Laboratuvarı, Toprak Analiz Laboratuvarı, Yakıt Analiz Laboratuvarı hem bölgenin hem de üniversitenin iş birliği protokolleri imzaladığı diğer Ortadoğu ülkelerinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olacak