'Suriye'ye askeri müdahale uzak değil'

Suriye ordusunun muhaliflere tanklarla saldırması bardağı taşıran son nokta oldu.

'Suriye'ye askeri müdahale uzak değil'
Suriye ordusu muhalif gösterilerin yapıldığı kentlere tanklarla başlattığı saldırılar dün de sürdü. Önceki günkü saldırılarda 150 kişinin ölmesi Batılı ülkelerin sabrını taşırdı. Batılı liderler Esad’ın yargılanmasını istedi.

Suriye’de tank destekli birliklerin girdiği Hama ve Der Ez Zor kentlerinde ölü sayısı 150’ye yükseldi. El Cezire televizyonu, güvenlik güçlerinin Hama’ya önecki gün başlattığı saldırılarda ölü sayısının 130’a yükseldiğini, yüzlerce yaralı olduğunu duyurdu. Haberde, Der Ez Zor kentinde ordunun saldırısında ise 20 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ayrıca Suriye ordusunun Irak sınırındaki Elbu Kemal kentine tanklarla saldırı düzenlendiği öne sürüldü.

‘Askeri müdahale uzak değil’


ABD Başkanı Barack Obama, Suriye ordusunun Hama operasyonuna sert tepki gösterdi. Obama, Şam yönetiminin uluslararası toplumda tecrit edebilmek için diğer hükümetlerle yakın temas içinde olduklarını söyledi. Obama, “Hama’dan gelen haberler dehşet verici. Bunlar, Suriye rejiminin gerçek karakterini gösteriyor” dedi. Dün en sert sözler ise İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague’dan geldi. Uluslararası haber ajansları Hague’un “Suriye’ye askeri müdahale uzak bir ihtimal değil” sözlerini ‘flaş haber’ olarak geçti.

Türkiye’ye baskı çağrısı


Ancak bir süre sonra bu açıklama geri çekildi ve Hague, “Ek yaptırımlar uygulanmasını ve her taraftan daha güçlü bir uluslararası baskı oluşturulmasını gerçekten istiyoruz. Elbette, etkili olması için baskının sadece Batılı devletlerden değil, Arap devletleri ve Türkiye’den de gelmesi gerekir” diye konuştu. Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christine Fages ise AB’nin Şam yönetimine yeni yaptırımlara hazırlandığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Esad yönetiminin gelişmelerden ötürü uluslararası yargıya hesap verebileceği uyarısında bulundu. Ban Ki Moon, “Suriye yönetimi icraatından ötürü sorumludur ve uluslararası hukuk uyarınca kendi halkına karşı uyguladığı şiddetten ötürü hesap vermeye zorlanabilir” diye konuştu. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da yaptığı açıklamada, “Suriye’de devam eden operasyonlar, özellikle Ramazan ayı nedeniyle kabul edilemez hale gelmiştir” dedi. Ashton, katliamın sorumlularının mahkemeye çıkarılmasını istedi.

Gül: Sessiz kalınamaz


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’de muhaliflere yönelik operasyonlara ilişkin, “Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde, sükunetin sağlanması ve köklü reformların gerçekleştirileceğine dair halkın ikna edilmesi beklenirken, tam aksine Ramazan ayına daha kanlı bir ortamda girilmesi asla kabul edilebilecek ve sessiz kalınabilecek bir gelişme değildir” dedi. Gül, Suriye yönetimini halka karşı uygulanan şiddeti durdurmaya ve ülkenin geleceğini barış ve istikrar temelinde inşa edecek reformları inandırıcı şekilde süratle gerçekleştirmeye çağırdı.