Uyuşturucuyu Bırakıp, Devletin Vereceği Tarlada Çiftçiliği Öğrenecekler

Devlet, uyuşturucu satışını ve kullanımını yaşam biçimi haline getirmiş aileleri yeniden kazanmak için onlara bedava arazi verip üstüne sera kuracak. Burada tarımsal faaliyet yürüterek 5 yıl süreyle gelir elde edecek aileler, helalinden kazanacak.

Uyuşturucuyu Bırakıp, Devletin Vereceği Tarlada Çiftçiliği Öğrenecekler
Devlet, uyuşturucu satışını ve kullanımını yaşam biçimi haline getirmiş aileleri yeniden kazanmak için onlara bedava arazi verip üstüne sera kuracak. Burada tarımsal faaliyet yürüterek 5 yıl süreyle gelir elde edecek aileler, helalinden kazanacak.

        Devlet, Antalya’da adı uyuşturucu ve suçla özdeşleşen Zeytinköy bölgesi için harekete geçti. Yeşildere, Gebizli ve Doğuyaka mahallelerini kapsayan bölge için hazırlanan ‘Zeytinköy Sosyal Kültürel Ekonomik Geliştirme Projesi’ kapsamında somut uygulamalara başlandı. Yeni yolların açıldığı, şehircilik uygulamalarının gerçekleştirildiği bölgeyle ilgili ilki 18 Ağustos 2010’da gerçekleştirilen toplantıların üçüncüsü Antalya Valiliği’nde yapıldı.

        Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ın başkanlık ettiği geniş katılımlı toplantıda vali yardımcıları, belediye başkanları, kamu kurumlarının üst yöneticileri, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de hazır bulundu. Antalya Emniyet Müdürlüğü tarafından Zeytinköy Projesi kapsamında yapılan çalışmaların anlatıldığı bilgilendirmeyle başlayan toplantıda Vali Yardımcısı Mehmet Seyman da bir sunum yaptı. Mehmet Seyman, kendisi ve sosyal hizmet uzmanı Hakan Albayrak tarafından hazırlanan Zeytinköy Tarımsal Rehabilitasyon Projesi’ni anlattı.

        Proje, sosyal ve ekonomik gerekçelere sığınarak, uyuşturucu madde satışını veya kullanımını yaşam biçimi haline getirdikleri tespit edilenlerden belirlenecek 20 aileyi kapsayacak. 5 yıl sürecek çalışma kapsamında her aileye 3 dönüm hazine arazisi verilecek. Devlet, bunların bir dönümlük kısmına sera yaptıracak. Uygulamaya geçilmeden önce ailelere projeye uyum için hazırlık eğitimi verilecek. Aileler hem serada hem de geriye kalan 2 dönümlük açık alanda tarımsal faaliyet yürütecek. Elde edilecek ürünler belediyeler, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği işbirliğiyle tespit edilecek noktalarda satışa sunulacak. Üründen elde edilecek gelirin yüzde 70’i faaliyetler ve günlük ihtiyaçların karşılanması için yararlanıcı aile tarafından serbestçe harcanabilecek. Geriye kalan yüzde 30’luk gelir dilimi aileler adına açılacak banka hesabında bloke edilecek. Bu hesaptan yapılacak harcamalar İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince uygun görüldüğünde mümkün olacak.

        Yaklaşık maliyeti 1,5 milyon lira olan projenin finansmanı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Fonu’ndan karşılanacak. Tarımsal faaliyetler İl Tarım Müdürlüğü’nce belirlenecek. Projede ayrıca yararlanıcılar için sosyal, tedavi, eğitim ve rehabilitasyon tedbirleri de ön görüldü. Her aile için sosyal inceleme raporu düzenlenecek. En fazla iki aileye bir meslek elemanı danışman olarak görevlendirilecek. Tedavi eğitim ve rehabilitasyon planı hazırlığı Milli Eğitim, Emniyet ve Sağlık müdürlükleri tarafından yapılacak.

DEVLET TARLAYA ULAŞIMI BİLE SAĞLAYACAK

         Birçok ayağı bulunan projeden yararlanan ailelerin maddeye bulaşmamış, istikbal vaat eden çocukları için üniversiteye hazırlık eğitimi verilecek. Bağımlı olanlar için bağımlılıktan kurtulma, sorun çözme becerisi, aile planlaması, anne baba eğitimi, ev ekonomisi, kültür sanat ve satış pazarlama programlarını içeren eğitim programı uygulanacak. Yararlanıcı aileler sosyal güvenceyle de irtibatlandırılacak. Yararlanıcıların ikamet adresleri tarımsal alana uzak olması halinde devlet tarafından ulaşım imkanı da verilecek. Yararlanıcıların projenin belli aşamasından sonra konut sahibi yapılmaları da ön görülüyor. Projeyi bir yıl başarıyla tamamlayan aileler için tarımsal faaliyetlerini yürüttükleri arsa üzerine, TOKİ’yle anlaşarak uygun ödemeli konut inşa edilecek.

        Öte yandan yararlanıcı ailenin reisinin ya da üyelerinin hiçbir şekilde uyuşturucu maddeyle ilişkilerinin olmaması gerekiyor. Aksi durumda yararlanıcılık sona erdirilecek. En az üç kez, güvenlik birimleri ya da danışmanların ikazlarına uymayanlar için de proje sona erdirilecek.