31. Uluslararası Hitit Fuar Ve Festivali Başladı

31. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali başladı.

31. Uluslararası Hitit Fuar Ve Festivali Başladı
Yurtiçi ve yurt dışından ekiplerin katılımıyla renklenen festival, kortej geçişi ile start aldı. Gazi caddesi üzerinde düzenlenen kortej geçişine Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül, Alper Zahir, Turhan Candan, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ülkenin yakalamış olduğu kalkınma hamlesini Çorum‘un da yakaladığını söyledi. Çorum‘un turizm, sanayi ve sosyal kültürel alanda yaptığı çalışmalar ortada olduğunu dile getiren Külcü, değişim dönüşümün kent yöneticileri ve müteşebbislerin girişimi ile Çorumu bölgesinde parlayan bir il yaptığını söyledi.

Külcü, 8 bin yıllık tarihiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan kentin zengin bir tarihi birikim ve hafızasının bulunduğunu belirtti. Çorum Belediyesi olarak önlerine koydukları hedefleri tek tek gerçekleştirdiklerini dile getiren Külcü, her geçen gün güzelleşen Çorum‘da insanların refah seviyesinin yükselmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Külcü, festivallerin toplumların tüm kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı etkinlikler olduğunu sözlerine ekledi.

Vali Nurullah Çakır ise, festivallerin illerin tanıtımına büyük katkılar sunduğunu belirterek, "Tanıtım illerin ayakta durmasını sağlar. Bizler festivalleri önce birliktelik ve sonra tanıtım olarak görüyoruz. Burada esas olan bizi bir arada tutacak farklı etkinlikleri ortaya çıkarmak arzusundayız. Bizler yapacağımız çalışmalarla gelece daha güvenli bakmak zorundayız. Önümüzdeki yıl festivalin daha fazla içerikli olması arzusundayız. Festivalimizi tarihimiz ile bütünleştirdiğimizde ortaya daha olumlu

sonuçların çıkacağını düşünüyorum. Almanya‘dan gelecek olan Boğazköy Sfenksinin bu coğrafyada olması ile Çorum‘un adının, yine uluslararası platformlarda yer almasına sebep olacak. Bu ve benzeri etkinliklerle şehrimizi farklı boyutlara taşıyacağımız inancındayız. Güzelliklerin paylaşıldığı bu programlara Çorumluların ilgi göstereceğini umuyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Romanya Kabadın Canlar ekibi, Kütahya Gençlik Merkezi, Hitit Kültür Merkezi, Güney Osetya Halk Dansları ekibi, Mardin Halk oyunları ekibi, Çorum Kafkas Halk Dansları topluluğu, Kosova Vatan Halk Oyunları Derneği, Bursa Halkoyunları Derneği ve Hattuşa Halk oyunları ekibi, Çorum Belediyesi Mehteran takımı birer gösteri yaptı. Gösteriler sırasında Romanya Kabadın Kızlar Korosu‘nun seslendirdiği "Türkiyem" şarkısı, kortej geçişine katılan protokol üyeleri ve vatandaşlar

tarafından yoğun alkış aldı.

TAŞ VE HEYKEL SERGİSİ BEĞENİ TOPLADI

31. Uluslararası Hitit Fuar ve Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen 1. Ulusal Hattuşa Taş Heykel Sempozyumu kapanış töreni ve sergisi, büyük beğeni topladı.

Kültür Park‘ta gerçekleştirilen kapanış sergisinin açılışına Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Necmettin Emre, Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Nurettin Karakaya ile çok sayıda davetli katıldı.

Hititlerin başkenti Hattuşa ve Alacahöyük‘ün tarihi sanatsal değerlerinin toplum tarafından fark edilmesini sağlamak ve korumak, bölgenin tanıtılmasında sanatın aracı olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen sergide heykeltıraşlar Ertuğ Adlı, Serdar Kaynak, Evrim kılıç, Neslihan Pala, Ercan Yılmaz, Selçuk Yılmaz ve Serkan Yüceli‘nin eserleri yer aldı.

Sempozyum ve sergiye katılan sanatçılar adına bir konuşma yapan heykeltıraş Ertuğ Adlı, sanatçıların halk bütünleşmesi, yaptığı eserleri halka görsel olarak sunması için atölye dışında da üretim çalışma yapmasının önemli olduğunu belirterek, sempozyumun geleneksel hale gelmesini istediklerini söyledi.

Vali Nurullah Çakır ise, bu tür etkinliklerin her kesime hitap ettiğini belirterek, "Hitit uygarlığına yakışan bir sempozyum oldu" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyum kapsamında ortaya çıkarılan eserlerden oluşan serginin açılışı yapıldı. Sergi açılışını Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan birlikte yaptı.

Açılışın ardından davetliler sergiyi gezdi.

14 YILDIR ŞAMPİYONLUĞU KİMSEYE BIRAKMIYOR

31. Uluslararası Çorum Hitit Fuar ve Festivali etkinlikleri kapsamında yapılan geleneksel leblebi yarışması, büyük ilgi gördü.

Fuar alanında yapılan yarışmada 43 leblebi üreticisi yarıştı. Yarışmada jüri heyeti Belediye Başkan Yardımcıları Nurettin Karakaya ve Zeki Gül, Şeker Fabrikası Müdürü Cumhur Demirtaş, Ticaret ve Sanayi İl Müdürü Erdal Ceylan, Defterdar Yaşar Ahmet Özkan ve eski Çorum milletvekili Adnan Türkoğlu‘ndan oluştu.

Birbirinden lezzetli leblebiler, tadı, boyutu ve görünüşü ile jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yapılan değerlendirme sonucunda en kaliteli ve güzel leblebi Osman Bodur‘un leblebisi seçildi.

Osman Bodrur‘un birincilik plaketini Karahacip Belediye Başkanı Hacı Ahmet Bektaş, ikinci olan Yaşar Bodur‘un plaketini Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, üçüncü olan Şeref Bodur‘un plaketini ise Dodurga Belediye Başkanı Bekir Yazıcı verdi.

Yarışmada birinci olan Osman Bodur, 55 yıldır leblebi üretimi yaptıklarını belirterek, 30 yıldır yarışmalara katıldıklarını söyledi. Bodur, 14 yıldır birinciliği kimseye kaptırmadıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA