Diyarbakır’Da Jet Ski Ve Yamaç Paraşütü Keyfi Başladı

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve kaymakamlığın işbirliğiyle peygamber ve krallar şehri Eğil‘de turizm potansiyeli artırıldı.

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve kaymakamlığın işbirliğiyle peygamber ve krallar şehri Eğil‘de turizm potansiyeli artırıldı.

    Doğa harikalarıyla da dikkat çeken Eğil’de jet ski’nin yanı sıra Paramotor Pilotu Ahmet Kara da yamaç paraşütü yaparak doğanın tadını çıkarıyor. Projenin hayata geçirilmesiyle Dicle Baraj Gölü’ne dinlenmek için gelen vatandaşlar, jet ski‘yle de gölde tur atıyor. Karacadağ Kalkınma Ajansı, Diyarbakır’da turizme yönelik yaptıkları proje desteklerini basın için düzenlediği gezide tanıttı.

    Ajans tarafından tarihi mekanlara organize edilen basın gezisine Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, ajans çalışanları ve gazeteciler katıldı. Diyarbakır’a bağlı Eğil ilçesindeki turizm proje tanıtımlarıyla başlayan gezi, Ergani’deki Hilar Mağaraları ve eski hükümet konağıyla sona erdi. Eğil’deki geziye Eğil Kaymakamı Murat Büyükköse eşlik ederek tarihi mekânlarla proje yatırımlarını tanıttı.

    Dünya’da peygamber ve krallar şehri olarak tanınan Eğil’deki turizm potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Karakoyun, ilçede destekledikleri projelere ilişkin bilgiler verdi. Karakoyun, “Diyarbakır, bölgenin ve ülkenin tarihi ve kültürel zenginlikleri olan önemli bir kentidir. Bu zenginliklerin tanıtılması ve gün ışığına çıkarılması gerekiyor. Eğil Kaymakamlığı ve ajansın da destekleriyle bu güzellikleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

    Türkiye’de her bölgenin gelişmesi için hükümetin başarılı programlar yürüttüğünü hatırlatan Karakoyun, bu programlardan birisinin de kalkınma ajanslarının kurulması olduğunu belirtti. Karacadağ Kalkınma Ajansı‘nın da Diyarbakır ve Şanlıurfa‘ya hizmet ettiğini vurgulayan Karakoyun, "Ajans, 2010 yılında hazırlanan projelere destek vermeye başladı. Geçen yıl ayrılan 10 milyon 400 bin TL bütçe ile turizm altyapısının geliştirilmesi için Diyarbakır‘da 12, Şanlıurfa‘da da 11 projeye destek veriyoruz. Bu projelerin hayata geçirilmesi yönündeki çalışmalar sürüyor.” dedi.

    Eğil’in ‘Peygamberler Diyarı’ olarak bilindiğini söyleyen Karakoyun, kaymakamlığın Dicle Nehri Baraj Gölü‘nün çevresinin turizm amaçlı bir proje hazırlayarak kendilerine başvurduğunu kaydetti. Karakoyun, projede bungalov tipi ev yapımı, altyapı ve çevre düzenlemesiyle Eğil’i turizm cenneti haline getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Proje bütçesine yüzde 65 oranında destek sağladıklarını anlatan Karakoyun, projenin yüzde 65’ini ajansın finanse ettiğini belirtti.

    Kaymakam Murat Büyükköse ise projenin ekoturizm çerçevesinde hazırlandığını ve yapımına nisan ayında başlandığını dile getirdi. Projenin, eylül ayında tamamlanmasını hedeflediklerini ifade eden Büyükköse, ajansın projeye katkısının yaklaşık 269 bin lira olduğunu belirtti. Büyükköse, projenin 700 bin lira bütçe ile tamamlanacağı bilgisini vererek, şunları söyledi: “30 metrekarelik toplam 9 ev yapmayı planlıyoruz. Projemizi en kısa sürede tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine açmayı planlıyoruz. Bunun yanı sıra hazırladığımız ‘Deniz Otobüsü‘, Jet Ski‘ ve ‘Sürat Teknesi‘ projemizi de hayata geçireceğiz.” Gazeteciler, daha sonra gölde feribot turuna katıldı.

Kaymakamlığın hazırladığı ve ajansın desteğiyle de hayata geçen projenin ardından yatırımcılar, gölde Jet ski’li gezi imkanı sunuyor. Ayrıca, paramotorlu yamaç paraşütü de gölün manzarasına eşlik ediyor.

ERGANİ‘DE TARİHİ YATIRIMLAR

Ajans, Ergani‘de de 2010 mali destek programları kapsamında Ergani Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği‘nin Çayönü ve Hilar Mağaraları ile Enuş Peygamber Türbesinin çevre düzenlemesini yaptı. Tarihte yerleşik hayata geçtiği bilinen en eski yer olarak bilinen Çayönü ve Romalılara ait olduğu tahmin edilen Hilar Mağaraları‘nın yolu kilitli taşlarla döşendi. Ajans tarafından Enuş Peygamber türbesine çevre düzenlemesine de proje desteği sağlandı. Hz. Zilkfl Peygamberin makamı olarak bilinen makam dağının da aydınlatılması yapılarak, ajans bölge turizmine katkıda bulundu.