Dto Başkanı Özer: Türkiye’De Faiz Lobisi Var

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Türkiye’de etkin bir faiz lobisi olduğunu belirterek, bunların Merkez Bankası üzerine faizleri arttırması için baskı yaptığını söyledi.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Türkiye’de etkin bir faiz lobisi olduğunu belirterek, bunların Merkez Bankası üzerine faizleri arttırması için baskı yaptığını söyledi. Merkez Bankası’nın faizleri arttırmama kararını desteklediklerini ifade eden Özer, “Faiz lobisi, ‘Cari açık var, kriz geliyor’ adı altında faizlerin arttırılmasını istiyor. Türkiye bu oyuna gelmemeli. Cari açığın azaltılması için hükümet gerekli tedbirleri alıyor. Türkiye’de cari açık, birçok ülkeye göre tehlike noktasında; hattâ faizler mümkün olduğunca düşürülmelidir.” dedi.

Denizli ekonomisinin, sanayi ve ihracatçı yapısından dolayı dünyayla entegre olduğuna dikkat çeken DTO Başkanı Özer, “Dövizin normal seyrinde olması ihracatçımızın işine yarar. İster istemez Avrupa Birliği (AB) ve ABD başta olmak üzere dünyada yaşanan olumlu veya olumsuz her konudan etkilenen bir yapıya sahip. Dolayısıyla AB üyesi Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde devam eden ve son günlerde yeniden başgösteren finansal kriz beklentileri vardır ancak Türkiye’nin eonomisi, eskiye oranla oldukça sağlam. Bazı derecelendirme kuruluşları, siyasi davranarak Türkiye’nin notunu olduğundan kötü gösterip faiz lobisine destek veriyor.” şeklinde konuştu.

Faiz lobisinin kriz söylemlerine, IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis’in Denizli’deki bir toplantıda önce, “Türkiye‘nin finansal riski artmıştır." sözünün, sonradan tercüme hatası olduğu için düzeltmesini örnek veren Necdet Özer, “Piyasalarda kargaşa ve kaos çıkarmaya çalışanlara karşı etkin bir mücadele verilmeli. Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre bu yıl bütçe, Ocak-Haziran döneminde 2,9 milyar liralık fazla verdi. 1970 yılından bu yana, son 41 yılda aynı döneminde nominal olarak en yüksek bütçe fazlası rakamına ulaşılmış durumda. Bunları gözardı ederek, ‘Kriz geliyor’ deyip insanların alışveriş yapmasına engel olmak, kendi ayağımıza kurşun sıkmak anlamına gelir.” dedi.