ABD'nin Irak'ta kalma çabalarında son rapor

Irak'ta ABD askerleri çekilmeye devam ederken; ülkede yaşanan kaynağı belirsiz şiddet Beyaz Saray'ın gündeminden düşmüyor.

ABD'nin Irak'ta kalma çabalarında son rapor
ABD askerleri Iraktan çekiliyor,ABD yönetimi ise Irak topraklarında varlığını devam ettirmek için farklı alanlarda çabaları devam ediyor. Washington tarafından hazırlanan bir rapora göre, ABD askerlerinin Irak'tan çekilmesi öncesi ülkede şiddet olaylarının arttığına dikkat çekilyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, Beyaz Saray, Irak’ta artan şiddet olaylarının bir yıl öncesine nazaran daha fazla olduğunu düşünüyor.

Irak'ta şiddet, hem Sünnileri hem de Şiileri ayrı ayrı hedef alan kaynağı belirsiz saldırılarla başlamış, artan bu saldırılar sonrası her iki grup da birbirine düşman olmuştu.

ABD’YE GÖRE IRAK’IN DURUMU ESKİSİNDEN KÖTÜ

ABD Irak özel müfettişlerinden Stuart W. Bowen Jr tarafından hazırlanan rapora göre, Irak eskisinden daha tehlikeli bir yer haline geldi.

Obama ve ABD senatosuna sunulan raporda Bowen, “Kanaatime göre Irak 12 ay önceki halinden daha az güvenlikli,” açıklamasını yaptı.

ABD’li resmi yetkililer tarafından hazırlanan raporun Irak yönetiminin ABD askerlerinin kalıp kalmayacağı ile ilgili kararın hemen öncesinde gelmesi dikkat çekti.

46 bin ABD askeri hala Irak’ta bulunurken; Cumhurbaşkanı Nuri el Maliki’nin ABD askerleri ile ilgili kararını bekliyor.

Maliki ise ABD askerlerinin Irak’taki durumu ile ilgili nihai kararın Irak meclisi taraıfndan veirleceğini dile getirdi. Irak meclisinde ise ABD askerlerinin işgalinin devam etmesi gerektiğini dile getiren milletvekillerinin olması dikkat çekiyor.

Irak içişleri ve savunma bakanlığı ise ABD askerlerinin işgali sonlandırması öncesi yeni anlaşmalar imzalamak için çeşitli adımlar atarken; Washington yönetiminden bu adımlara olumlu mesaj geldi.

ABD üst düzey yetkilileri Irak yönetiminin istemesi halinde Irak’ta ABD ordusunun bazı alanlarda göreve devam edeceklerini dile getiriyor.

ABD IRAK'TAN NE ZAMAN ÇEKİLECEK?

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Amerikan askerlerinin bu yıldan sonra ülkesinde kalıp kalmamasıyla ilgili kararın yakında verilebileceğini kaydetti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in bugün Washington'da Iraklı danışmanlarla görüşmesinden önce açıklamada bulunan Maliki, Iraklı liderlerin cumartesi günü yapılacak toplantıda geçici bir karara varabileceklerini, kararın sonuçta parlamentoya bağlı olacağını belirtti.

Maliki açıklamasında ayrıca, Biden'in Irak'taki son gelişmelerle ilgili olarak ve 2008 yılında iki ülke arasında varılan anlaşma uyarınca Amerikan askerlerinin aralık ayı sonunda ülkeden ayrılıp ayrılmayacağı konusunu görüşmek için dün kendisini aradığını kaydetti.

Her iki ülkenin yetkilileri Irak'ın hala ABD'nin yardımı olmadan kendi kendini koruyabilecek kadar istikrarlı olmadığını düşünüyor.
Kaynak: İHA