Halep Metropoliti Adıyaman‘da Suriyeliler İçin Dua İstedi

Adıyaman‘daki Süryani Kadim Cemaati‘nin Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi‘nde ayini gerçekleştiren Halep Metropoliti Mor Grigorius Hanna İbrahim, Suriye‘deki Müslümanlar ve Hıristiyanlar için dua istedi.

Halep Metropoliti Adıyaman‘da Suriyeliler İçin Dua İstedi
Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi‘ndeki 18 aylık koruma ve restorasyon çalışmalarının ardından, yeni yapılan hizmet binası ve kilisenin açılışı gerçekleştirilerek, 13. büyük ayin yapıldı. Büyük ayin Türkçe, Arapça ve Süryanice olarak üç dilde gerçekleştirilirken, Arapça ayini Halep Metropoliti Mor Grigorius Hanna İbrahim, Türkçe Ayini Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Mor Filiksinos Yusuf Çetin, Süryanice ayini Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Melki Ürek tarafından yapıldı. Halep Metropoliti Mor

Grigorius Hanna İbrahim ayin sonunda yaptığı konuşmada, cemaatten Suriye içen dua isteyerek, "Bu günlerde Suriye‘de biraz sıkıntı yaşıyoruz. Medyadan az çok duyuyorsunuz. Suriye için dua etmenizi istiyorum. Çünkü Suriye‘deki Hıristiyan olsun, Müslüman olsun hepimiz sıkıntı içindeyiz. Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında güçlü bir bağ var. Patriklik merkezi Suriye‘dedir. Kendileri huzur içersinde olsunlar diye ona dua ediyoruz" dedi.

Adıyaman ve Çevre İller Metropoliti Melki Ürek ise, restorasyon ve yeni binanın yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Kilisenin açılışına yurt dışından ve yurt içinden çok sayıda üst düzey kişinin yanı sıra, Süryani Kadim Cemaatine mensup kişiler katıldı.

Adıyaman dışından ABD Adana Konsolosu Daria Darnell, Almanya‘dan Katolik Kilisesi Piskoposu Dr. Nicolas Vilvord, Azınlıklar Vakfı Meclis Üyesi Naki Vinyasa, Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş katılırken, Adıyaman‘dan ise Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Müftü Mehmet Şahin, Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı ve Adıyamanlı vatandaşlar katıldı.

Mor Petrus-Mor Pavlus Kilisesi‘nin kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen büyük ayine İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere Almanya, Norveç, İsveç, Hollanda, Amerika ve birçok yerden katılım oldu.

1983 yılında kurulan Mor Petrus-Mor Paulus kilisesi 1984 yılında metropolit olmadığı için 15 yıl kapalı kaldı. 2001 yılında tekrar açılan kilise geçtiğimiz yıl restorasyon nedeniyle yeniden ibadete kapandı. 18 Aylık çalışmanın sonunda kilise yeniden ibadete açıldı. Geniş bir katılım ile gerçekleştirilen 13. büyük ayinin sonunda açılış kurdelesi kesildi.

Kurdele kesiminde konuşan Vali Ramazan Sodan, yeni hizmet binası ve kilisenin hayırlı olması dileklerinde bulunarak, Süryani vatandaşlardan sürekli yakınlık gördüklerini vurguladı. Vali Sodan, "Adıyaman‘da Süryani cemaatiyle birlikte hayatımızı sürdürüyoruz. Kendileri bize yakınlık gösteriyorlar. Bizim onlardan hiçbir şikayetimizi yoktur. Yeni yerin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Açılış sonrasında hizmet binasının içi gezildi ve ikramda bulunuldu.

Kaynak: İHA