250 Yıllık Taşhan‘ın Restorasyonuna Dualı Başlangıç

Amasya‘daki tarihi Taşhan, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı‘nın (OKA) desteklediği proje ile Amasya İl Özel İdaresi tarafından restore ediliyor.

250 Yıllık Taşhan‘ın Restorasyonuna Dualı Başlangıç
Restorasyon çalışmaları Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, AK Parti Amasya Milletvekili Dr. Avni Erdemir, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, AK Parti Amasya İl Başkanı Hicabi Bağçuvan ve diğer yetkililerin de katıldıkları törende dualarla başladı.

Kentteki görevine ilk başladığında izlediği bir televizyon programına konuk olan Amasyalıların çocuğunun harap haldeki Taşhan‘ın restore edilmesine işaret ettiklerini belirten Amasya Valisi Halil İbrahim Daşöz, "O an fark ettim ki Taşhan, Amasyalılar için çok önemli bir mekan. Amasya‘da Tanrı‘nın bahşettiği özel bir şehir. Hem de ecdadımızın ve geçmiş uygarlıkların miras bıraktığı çok özel bir şehir. Bize emanet eserlere sahip çıkmak ve geleceğe taşımakla yükümlüyüz. Bugün de Taşhan‘ın restorasyonunu başlatmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

250 yılı aşkın süredir Amasya ekonomisine büyük katkılarda bulunan Taşhan‘ın aradan geçen süreçte deprem, yangın ve diğer faktörlerden dolayı bakımsız bir hale geldiğini belirten Amasya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Bolat, "3 yıl önce yapılan girişimler sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü envanterine kazandırılan ve 28 yıllık protokol ile restore et, işlet sistemiyle Amasya Valiliği tarafından kiralanan 2 katlı ve 80 dükkan kapasiteli olacak Taşhan, semaverci ve diğer geleneksel el sanatlarının kalbinin attığı, geleneksel sanatların icra edildiği bir mekan olarak hizmet verecektir" diye konuştu.

3 milyon 768 bin TL‘ye ihale edilen Taşhan‘ın restorasyonuna OKA‘dan 748 bin TL destek sağlandığını vurgulayan Bolat, çalışmaların Haziran 2012‘ye kadar tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

Törene Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ve Amasya İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Çıttır da katıldı.

Kaynak: İHA