Kale Grubu 54. Yıldönümünü Kutladı

Çanakkale‘nin Çan ilçesinde kurulu Kale Grubu ve Kale Seramik Fabrikaları‘nın 54.

Çanakkale‘nin Çan ilçesinde kurulu Kale Grubu ve Kale Seramik Fabrikaları‘nın 54. kuruluş yıldönümü ve Seramik Bayramı törenle kutlandı. Fabrikadaki törende konuşan Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Avrupa‘yı etkisi altına alan ekonomik krize değinerek, "Temennimiz, Türkiye‘nin bu dönemi kolay atlatarak çıkışını sürdürebilmesi yönünde olacaktır." dedi.

Yerli ve yabancı çevrelerde Türkiye ekonomisinin ısındığına ve bir dizi önlemin hızlıca alınması gerektiğine dair söylemler bulunduğunu belirten Okyay, "Mayıs ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)‘nin beklentilerin çok üzerinde olarak yüzde 2,42 çıkması, önlemlerin beklenenden daha sert olabileceğinin işareti olarak kabul edilmekte. Sonuçta tüm dünya için riskli bir dönemdeyiz ve gelecekte bizi çok farklı küresel dengeler bekliyor olabilir. Bu nedenle Kale Grubu olarak Türkiye‘yi de etkileyen bu koşullara uyum sağlayabilecek esnekliğe kavuşmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu. 2011 yılı başında küresel planda bir dizi belirsizlikle karşı karşıya olunsa da iyimser beklentilerini koruduklarını vurgulayan Okyay, "Ancak bugün coğrafi olarak Akdeniz çanağında siyasi veya ekonomik sıkıntılar yaşandığını söyleyebiliriz. Bunun yanısıra euro bölgesinde Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İrlanda, birbiri ardına gelen sarsıntılarla çalkalandı. Son olarak İtalya da sıkıntılı günler yaşıyor. Avrupalı liderler, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerde borç sorunlarını çözmeyi ertelerken ABD Başkanı Barack Obama‘nın senatoyla uzlaşamaması ve malî reformların 2012 ertesine kalması ihtimali konuşuluyor. Bu da potansiyel ekonomik sorunların gündeme gelebileceği anlamı taşıyor. Kabul etmek gerekir ki global olarak çok büyük bir kriz yaşadık ve ertesinde Türkiye ekonomisinin 2011 yılındaki performansı birçok ülkeye göre daha olumlu. Reel kesim ve tüketici güven endeksleri, 2011 yılının ilk iki ayında performanslarını güçlü bir şekilde sürdürmeye devam etti. Cari işlemler açığı ise 2011 yılının ilk ayında 5,9 milyar dolarla geçen senenin aynı dönemine oranla iki katına çıktı. Petrol fiyatlarının geçen seneye göre yaklaşık iki kat daha yüksek olduğunu gözönünde bulundurursak, bu artışın da şaşırtıcı olmadığını görebiliriz." dedi. Grup olarak güçlü oldukları yapı ürünleri, yapı kimyasalları ve havacılık alanlarına odaklandıklarını ifade eden Zeynep Bodur Okyay, hedeflerinin yüzde 24 büyümek ve yanısıra seramik alanındaki başarılarını vitrifiye, armatür ve mobilyada da yakalamak olduğunu söyledi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise Kale Grubu‘nun 1957 yılında Çan‘da İbrahim Bodur öncülüğünde kurulduğunu, Anadolu‘dan başlatılan sanayileşme hareketinin öncüsü olduğunu ve her gün biraz daha büyüyerek dünyanın en büyük üretim tesislerinden biri haline geldiğini belirtti.

Konuşmaların ardından Kale Grubu‘nda 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45 ve 50 yılını dolduran çalışanlarla bayilere plaket verildi. Törene eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, Devlet eski Bakanı Faruk Nafiz Özak, AK Parti milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, CHP Milletvekili Ali Sarıbaş, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, çevre ilçelerin kaymakamları, idare amirleri, Kale Grubu çalışanları ve davetliler katıldı.