Bakan Ergün, Laboratuvar Açılışına Katıldı

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü‘nde, Omron Otomasyon Teknolojileri Laboratuvarı‘nın açılışına katıldı. Ergün, Türkiye ve Japonya‘nın çok uzak coğrafyalarda yer almalarına rağmen yapıcı ve kalıcı geliştirmeyi başaran iki ülke olduklarını belirtti.

Omron Otomasyon Teknolojileri Laboratuvarı‘nın açılışına; Bakan Ergün‘ün yanı sıra Japonya‘nın Türkiye Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Japonya‘nın İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi, Omron Avrupa Ceo‘su Shizuto Yukumoto ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de katıldı.

Açılış öncesinde konuşma yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Mart ayında Japonya‘da yaşanan büyük felakette hayatını kaybeden Japon vatandaşlarını saygıyla anıyorum. Japon hükümetine başsağlığı diliyorum. Türk hükümeti olarak yapabileceğimiz ne varsa yapmaya hazırız" dedi.

Türkiye ve Japonya‘nın çok uzak coğrafyalarda yer almalarına rağmen yapıcı ve kalıcı geliştirmeyi başaran iki ülke olduğunu belirten Ergün, "Bu laboratuvarın ilişkilerimize büyük yarar sağlayacağına inanıyorum. Japonya milletimizin en fazla ilgi duyduğu ve takdir ettiği ülkelerin başında gelmektedir. Bilim ve teknolojiye önem veren Japonya doğu ülkesi olarak bir süper ekonomik güç haline gelmesi başarmıştır. Japonya, bilim ve teknolojiye önem veren ülkelerin neleri aşabileceğini göstermesi bakımından son

derece önemlidir. Türkiye‘de genç ve dinamik nüfusu coğrafi konumu tarihi ve kültürel birikimiyle çok önemli bir potansiyele sahiptir. Ülkemiz son yıllarda bu potansiyeli açığa çıkarmış olmasına rağmen çok önemli mesafe kat etmiştir. Doğalgaz gibi zengin kaynaklarımız olmadığına göre insanımızın aklını, zekasını ve fikirlerini parlatmak mecburiyetindeyiz. Son sekiz-on yılda Türkiye ekonomisi makro planda, radikal girişim yaşadı ve güven ve istikrarın adresi oldu" diye konuştu.

Bilim açısından Türkiye‘nin geldiği noktanın ülkemiz açısından yeterli olmadığını ifade eden Ergün, "Hükümet olarak sanayi sektörünün ekonomi için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Ekonomik zeminine ritmi oturtmaya çalışıyoruz. Bu çalışmadaki yol haritamız ise sanayi ve strateji belgesidir. Bu belgeyi bu yılın başlarında kamuoyuna açıkladık ve uygulamaya koyduk. Türkiye eğer lider bir ülke olmak istiyorsa bilim ve teknolojiye azami bir derecede önem vermek zorundadır. Gelişmiş ülke örneklerinde ekonomik

büyümenin bilim ve teknoloji alanındaki etkinliklerle paralel bir şekilde yürüdüğünü görüyoruz. Sanayi sektörü bilim ve teknolojik gelişmelerden yararlanmış ve aynı zamanda da bilimsel ve teknolojik gelişmeleri tetiklemiş olan sektördür. Bu nedenle bilim sanayi ve teknoloji gibi birbirleriyle ilişkisi üç alanın tek merkezde buluşması ve tek merkezden yönetilmesi amacıyla bilim sanayi ve teknoloji bakanlığının kurulmuş olması ayrıca çok önemlidir. Yazılım bilişim ve otomasyon alanında atacağımız adımlar hem

Türkiye‘nin taleplerine cevap vermesi hem de ihracata dönüşmesi gerekiyor. Bu alanda ihraç edeceğimiz ürünler için TIR‘lara ve konteynırlara ihtiyacımız yok" dedi.

Bakan Nihat Ergün, bakanlık olarak bilişim alanındaki sektörlerin ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarının altını çizerek şunları söyledi:

"Amerika‘daki ünlü Silikon Vadisi‘ne benzer Türkiye‘nin ilk girişim vadisinin kurulması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu yılın sonuna kadar bazı firmalarımızın bu vaatte yer aldığını göreceğiz. Ayrıca bakanlığımızın yürütmüş olduğu sandes programı da Arge merkezleri teknopark uygulamaları ve tekno girişim sermayeleri desteği gibi programlar yazılım bilişim otomasyon gibi alanların gelişmesine önemli katkı sağlamaya başlamıştır. Önümüzdeki yıldan itibaren her yıl 500 projeyi

desteklemeye başlayacağız. Tanzimat edebiyatçılarının arasında "Sanat sanat içindir" diyenler ve "Sanat toplum içindir" diyenler vardı. Bu iki görüşte çok saygı değerdir. Şimdi bu yaklaşımı bilim için düşündüğümüzü, ‘Bilim bilim içindir‘ diyenler de var. Ama ben, ‘Bilim toplum içindir‘ diyenlerin sayısının artması gerektiğini düşünüyorum."

Konuşmanın ardından Bakan Ergün, Büyükelçi Kiyoshi Araki, Konsolos Katsuyoshi Hayashi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, açılışını yaptıkları laboratuvarı gezdi.

Kaynak: İHA