Dünyada İlk Kromun Bulunduğu Harmancık‘a Krom Heykeli Dikiliyor

Dünyada ilk krom madeninin bulunduğu Bursa‘nın Harmancık ilçesine krom heykeli dikilecek.

Dağ-Der Gençlik Komisyonu, Harmancık‘ta siyasi partilerin gençlik kolları ve gençlik temsilcileri ile bir araya geldi. Dağ yöresinin meselelerinin ele alındığı toplantıda, ilçeye krom heykeli dikilmesi gündeme geldi. Toplantıya başkanlık yapan Dağ-Der Yönetim Kurulu üyesi Reşat Karış, bölgenin krom madeni yönünden zenginliğine dikkat çekerek, Harmancık Gençlik Meclisi‘nin ilçeye krom heykeli dikilmesi yönündeki projesine sonuna kadar destek vereceklerini söyledi.

Toplantıda ayrıca, Harmancık Devlet Hastanesi‘ndeki uzman doktor sıkıntısının bir an önce çözülmesi gerektiği vurgulanırken, gençlerin siyasete girmeye teşvik edilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. Dağ yöresinin tanıtımına ağırlık verilmesi istenirken, ilçenin meselelerinin tartışıldığı bu tarz toplantıların devam edeceği bildirildi.

Dünyada ilk krom Bursa‘nın Harmancık ilçesinde 1848 yılında Amerikalı Jeolog Lawrance Smith tarafından Kozluca köyü ile Doğanlar köyü arasındaki Kocamaden‘de bulundu. İşlenmeye 1868 yılında başlanan kromlar, develerle Mudanya‘ya götürülüyordu. Krom, başta kimya olmak üzere uçak, gemi, boya ve deri sanayisinde kullanılıyor.

Kaynak: İHA