Sebze Ve Meyve İhtacatında Rusya Kapısı Ardına Kadar Açılıyor

Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi yetkilileri, Bursa‘da siyah incir, şeftali ve armut bahçelerini inceledi.

Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurın başkanlığındaki 7 kişilik heyet, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü uzmanları, Bursa İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri ve UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı ile beraber ilk Nilüfer‘e bağlı Fadıllı köyüne giderek, Bursa siyah incirinin nasıl yetiştirildiği hakkında bilgi aldı.

Tarım ilacı kullanılmadan, organik olarak üretilen siyah inciri çok beğenen heyet, ardından şeftali üretiminin yoğun olduğu Samanlı Mahallesi‘nde Dikencik Çiftliği‘nde şeftali bahçelerinde incelemelerde bulundu. Son olarak armut ambarı olan Gürsu‘ya bağlı Ağaköy‘de çiftçilerle buluşan Rus yetkililer, armut bahçelerini gezdi.

Yaş meyve sebze ihracatının en fazla yapıldığı ülkelerin başında gelen Rusya Federasyonu uzmanları, Türk tarımının kalitesini yerinde görme imkanını buldu. Türkiye‘nin son yıllarda büyük bir proje ile uygulamaya koyduğu ‘Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi‘nin (EKÜY) Rus yetkililere tanıtıldığı ziyaretler sırasında, Rusya Federasyonu‘na yönelik yaş meyve sebze ihracatında yaşanılan sıkıntıların giderilmesi için atılan adımlar görüşüldü.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, yaş meyve ve sebzede (YMS) tarım ilacı kalıntısı kalmamasına büyük önem verdiklerini söyledi. YMS ticareti ve tüketiminde bu konunun önceliğini her zaman koruduğunu hatırlatan Çalı, "Gerek üreticiler, gerek tüketiciler, gerekse bu işin teknik ve idari bölümlerinde yer alanların ortaklaşa hareketi büyük önem taşıyor. İhracatımızda önemle üzerinde durduğumuz gibi, Rusya‘ya yapılan ihracatta da her türlü gıda güvenliği ile ilgili tedbiri almaktayız" diye konuştu.

Herhangi bir rehavete kapılmadan bu konudaki titizliklerini koruduklarının altını çizen Çalı, heyetin üretici bazında üzerinde durdukları konuların başında, üretim sırasında yapılan uygulamaların kayıt altına alınması ve izlenilebilir olmasının geldiğini anlattı.

Mühendis nezaretinde yapılan düzenli ve disiplinli üretim tekniklerinden son derece memnun kaldıklarını belirten Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina ve Veterinerlik Servisi Başkan Yardımcısı Aleksey Saurın, özellikle bahçelerin temizliği ve çiftçilerin konulara olan hakimiyetine sevindiklerini söyledi. Pestisitlerin doğru, zamanında ve istenilen miktarda kullanılmasının son derece önemli olduğunu hatırlatan Saurın, şunları söyledi:

"Ümit ediyoruz ki, Tarım İl Müdürlüğü‘nün tedbirleri, üreticilerin de bilinçli davranmasıyla kaliteli ve sağlıklı ürünler elde edilir. EKÜY projesinin daha da genişlemesi gerekiyor. Türkiye bizim dost ülkemiz, ilişkilerimizi her zaman iyi tutmaya özen gösteriyoruz. Geçmiş yıllarda tarım ilacı kalıntısı konusunda yaşadığımız sıkıntılar büyük ölçüde azaldı. Çiftçilerin yetiştirdikleri meyvelerin hangi ülkelere ihraç edileceği konusunda bilgilendirilmeleri lazım. Dostça ilişkilerimizin korunması adına ilerleyen günlerde sürekli temas halinde olacağız."

Kaynak: İHA