Kadın Hükümlüler, Cezalarını Emniyet Binasını Temizleyerek Çekiyor

Edirne’nin Keşan ilçesinde, iki kadın hükümlü, emniyet müdürlüğü binasında temizlik hizmeti yaparak cezalarını dolduruyor.

Edirne’nin Keşan ilçesinde, iki kadın hükümlü, emniyet müdürlüğü binasında temizlik hizmeti yaparak cezalarını dolduruyor.

Basit suçlar nedeniyle Edirne’de cezaevine giren Dudu Börek (28) ve Alev Güneşlik (33) Edirne Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü’nün kararı ve kendi rızaları ile kalan cezalarını Keşan’da kamu hizmeti vererek tamamlamayı kabul etti. 180 günlük kamu hizmet cezalarını, 7 Nisan 2011’den bu yana çeken Börek ve Güneşlik’in cezaları, 5 Eylül 2011’de sona erecek.

Kendi rızaları ile kamu cezalarını Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde çekmeyi tercih eden Dudu Börek ve Alev Güneşlik, devlet memurları gibi sabah mesai saati olan 08.30’da müdürlüğe gelip, binada temizlik yapıyor. 12.00-13.30 saatleri arasında öğle arasına çıkan ikili, daha sonra akşam 17.30’a kadar müdürlükte çeşitli temizlik işlerini yerine getiriyor. Mesaiye gelme zorunluluğu bulunan ikili, eğer mesailerini aksatırlarsa tekrar tutuklu olarak cezaevine gönderilecek. Bunu bilen Börek ve Güneşlik, mesai saatlerini aksatmıyor; hatta memurların birçoğu gelmeden önce temizlik işlerini tamamlıyor. 8 saat dışında çalıştırılmayan ve hafta sonları da tatil yapan ikili, mesai çıkışında Keşan’da evlerine gidip rutin işlerini yapıyor.

Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından, eldiven, çizme ve temizlik kıyafetleri alınan ve polis memurlarının mavi önlüklerinden ötürü ‘Şirineler’ lakabı taktığı ikili, kamu cezalarını tamamlamak için gün sayıyor.

DENETİMLİ SERBESTLİK

AB’ye uyum yasaları çerçevesinde, belli basit suçlardan hüküm giyenler, kanuna göre, istemleri dahilinde 1 yıl ve daha az cezaları varsa, cezaevinde tutulmayıp kamu kuruluşlarında çalıştırılabiliyorlar.

Kamu hizmeti cezası, hapis cezasının alternatifi olarak değerlendiriliyor. Hükümlünün, cezaevinin olumsuz şartlarından etkilenmemesi ve sosyal yaşamına devam etmesi kanunla amaçlanıyor.

Kişinin toplumdan soyutlanmaması, psikolojik çöküntü yaşamaması, aynı zamanda kamuya yararlı bir işte potansiyelleri ve kişilik özellikleri doğrultusunda çalışması, bir anlamda hem hükümlüleri hem de kamuyu rahatlatıyor.

Kamu cezası, kişilerin olumsuz koşullardan etiketlenmesini engelleyerek, bireyin toplum tarafından kabullenmesini sağlıyor. Kamu hizmeti cezası, hükümlülerin insan haklarından faydalanmasını ve hükümlülerin toplum içinde yeniden eğitilmeleri ve yeniden sosyalleşmeleri için rehberlik ve danışmanlık almalarına imkan tanıyor.