Doğu‘nun Sosyal Psikolojik Kalkınma Programına Stk‘lardan Tam Tam Destek

Devletin Doğu ve Güneydoğu‘ya yönelik hazırladığı ‘Doğu Raporu‘na STK’lardan destek geldi. Aksiyon dergisinin haberine göre il ve ilçe güvenlik birimleri ‘Acil Önlemler’ başlığı adı altında hükumete sunulmak üzere madde madde bir ön rapor hazırladı.

Devletin Doğu ve Güneydoğu‘ya yönelik hazırladığı ‘Doğu Raporu‘na STK’lardan destek geldi. Aksiyon dergisinin haberine göre il ve ilçe güvenlik birimleri ‘Acil Önlemler’ başlığı adı altında hükumete sunulmak üzere madde madde bir ön rapor hazırladı.

Raporu okuyan ve bölgede aksaklıkları ve hayat kalitesinin artmasına vesile olacak maddeleri değerlendiren Suruç Eğitim Bir Sen ve Memur Sen ilçe temsilcisi İbrahim Halil Ekinci, "Yıllarca terör ve fakirlik dolayısıyla bir türlü kalkınamayan Doğu ve Güneydoğu’nun bu akılcı ve hayat kalitesini arttırıcı önlemler sayesinde şahlanacağını" ifade etti. Ekinci, bölgedeki kalıplaşmış ve kronikleşmiş sorunların kökünü kazımak için Doğu raporunun hayati bir önem taşıdığını ifade ederek şunları kaydetti:

    "Eğer bu rapor da geçmiş dönemdeki raporlar gibi sümenaltı edilmeyip hayata geçirilirse, bölgede yıllarca özlenen devlet ve millet kucaklaşması kalıcı olarak sağlanır."

    Suruç Diyanet Din Bir Sen Başkanı Salih Fidan raporda yer alan "Bölgeye dini eğitimi iyi olan ve halkla bütünleşebilen nitelikli yeni bir imam kadrosunun atanması" maddesi son dönemde Doğu’da dini kendi çıkar ve amaçları doğrultusunda göz boyama olarak kullanan terör örgütüne bu konuda prim vermeyecek kadar önemli bir tespittir. Bölgeye atanacak imam ve diyanet yöneticilerinin dışarıdan olup ayrıca Kürtçe bilmeleri ise bölgede yıllarca birbirine kırdırılmak istenen Türk ve Kürt milletinin ümmet ve din kardeşliği adına bunun en güzel örneği olur." görüşünü dile getirdi.

Suruç Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Yağmurlu da hazırlanan raporun bölgenin yaşam kalitesini arttırmak adına hayati bir önem taşıdığını ifade etti. Yağmur, bölgeye görev için atanan ve görev yerini adeta sürgün sayan devlet memurlarının bu raporun hayata geçirilmesinden sonra burayı artık bir sürgün yeri olarak görmeyeceğini de ifade etti.

Suruç AK Parti İlçe Başkanı İzzettin Aslan da Suruç, Yüksekova, Şemdinli, Çukurca, Doğubayazıt, Başkale, Viranşehir, Nusaybin, Kızıltepe, Midyat, Silopi, Cizre, İdil, Derik, Lice, Kulp, Hani, Silvan, Kozluk, Genç ve Varto gibi ilçelere il statüsü kazandırılması veya il ayrıcalıkları tanınmasının bölgedeki terörü bitirme adına "çok önemli bir adım" olarak yorumladı.