Ab Dış Politika Şefi Ashton Ortadoğu‘da Türkiye‘nin Önemini Vurguladı

Avrupa Birliği dış politika şefi Catherine Ashton, AB‘nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika‘nın istikrara kavuşması için ABD ile ortaklık sözünü tekrarladı. Ashton, bu sürecin başarılı olmasında Türkiye‘nin çok önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Ashton, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton‘ın ev sahipliğinde toplanan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve AB‘yi temsilen Tony Blair‘in katıldığı Washington‘daki Ortadoğu Dörtlüsü toplantısı için Washington‘da bulunuyor

Brookings Enstitüsü‘nde konuşan Ashton, Tunus ve Mısır‘daki siyasi ve ekonomik sıkıntılar, Suriye ve Libya‘deki kaos ve çatışmalardan duyduğu endişeyi dile getirerek, Fas ve Ürdün‘de gerçekleştirilen reformlara yönelik süreci takip ettiklerini belirtti.

Sözkonusu ülkelerdeki geçiş dönemlerine destek vermenin önemine vurgu yapan Ashton, "Bu, Avrupa Birliği‘nde bizim için dikkat çekici bir durum, çünkü 27 üye ülke içinde kendi devrim ve değişimlerini geçirmiş çok sayıda devlet bulunuyor" dedi.

"TÜRKİYE DIŞ POLİTİKADA AB İÇİN İNANILMAZ ÖNEMLİ BİR ÜLKE"

Bölgenin istikrara kavuşturulmasında Türkiye‘yi AB‘nin kritik müttefiki olarak niteleyen Ashton, "Dış politika açısından Türkiye benim için, Avrupa Birliği için inanılmaz önemli. Temaslarım açısından Türkiye‘de, tüm diğer komşu ülkelerden daha fazla zaman harcadım" ifadelerini kullandı.

Türkiye‘nin bölgede stratejik bir role sahip olduğunu belirten Ashton, Türkiye‘yi Avrupa Birliği üyesi olarak görme arzusunu da dile getirdi.

Türkiye‘nin AB üyeliğine verdiği destekle ilgili olarak Ashton, AB üyelik sürecinin zorlu olmasına karşın, "Şahsen bunu söylerken her zaman dürüst oldum. Türkiye‘yi her zaman, önünde sonunda Avrupa Birliği‘nde görmek istemişdir" diye konuştu.

Kaynak: İHA