Türkçe Çocuklarının Sevgisi Diyarbakır’Da Salonlara Sığmadı

Anadolu insanına 9 yıldır Türkçe bayramı yaşatan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın son turnesi Diyarbakır’da yapıldı.

Anadolu insanına 9 yıldır Türkçe bayramı yaşatan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın son turnesi Diyarbakır’da yapıldı. Tanzanya’dan Endonezya‘ya, Mozambik‘e, Bosna-Hersek‘ten Belçika‘ya 130 ülkeden gelen Türkçe sevdalısı öğrenciler Diyarbakır’da gönülleri fethetti. Diyarbakır Halkı, ‘Gelin Tanış Olalım’ sloganıyla Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde şiir, türkü ve dans gösterisi yapan öğrencileri izlemek için adeta üniversiteye akın etti.

    Türkiye’de 9 yıldır yapılan Türkçe Olimpiyatları ilk kez Diyarbakır’da yapıldı. Dünyanın farklı ülkelerinden Diyarbakır’a gelen 40 öğrenci okudukları şiirler ve türküler, oynadıkları oyunlarla halkı kendine bir kez daha hayran bıraktı. Diyarbakır Eğitimciler Derneği’nin organize ettiği Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği ve Nehir Eğitim Kurumlarının katkılarıyla yapılan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Yaşadıkları ülkelerdeki Türk okullarında eğitim gören öğrenciler, Türkçe şiirler okudu, şarkılar söyledi, halk oyunları gösterileri yaptı. Çok sayıda kişinin izlediği etkinlikte, tribünlerde yer bulamayan Diyarbakırlılar, programı diğer salonlarda konulan dev ekranlardan takip etti.

    Programa Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Sağlam, Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Cuma İçten, Diyarbakır Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata, DEĞİDER Başkanı Necmettin Diri’nin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

    Programın açılış konuşmasını yapan DİGİAD Başkanı Alaaddin Korkutata, dünyanın onlarca ülkesinden farklı öğrencilerin aynı dilde ‘Gelin Tanış Olalım’ sloganıyla insanlığı bir şemsiye altına davet ettiğini söyledi. Korkutata, “ Yarın dünya çapındaki hizmetleri görünce ‘ben de bu hizmetlerin içinde olsaydım’ yerine ´İyi ki bende vardım’ diyebilecek gönül erleri var onları kutluyorum.” dedi.

    TANZANYALI ÖĞRENCİLER KÜRTÇE ŞEMAMÊYLE HALAY ÇEKTİ

    Açılış konuşmasının ardından programın sunuculuğunu yapan Azerbaycanlı öğrenci Gülizar Karacaova, sahneye Tanzanyalı öğrencileri davet etti. Öğrenciler, Kuzey Iraklı Dahat Muhlis’in Kürtçe okuduğu ‘Şemamê’ şarkısı eşliğinde Van yöresine ait halay çekti. Iraklı Saya Latife Abdullah’ın okuduğu Mavi Boncuk, Bangladeşli Anika’nın seslendirdiği Zeytin Yağlı Yiyemem türküsüyle coşan salondaki binlerce Diyarbakırlı, Sri Lankalı Fatima Missa Faruk’un seslendirdiği ‘Kurbanım’ ve Tacikistanlı öğrencinin okuduğu ‘Gelseydin Efendim’ şiiri ile duygulu anlar yaşadı. Programda Tacikistkanlı Farihi Mametşerif’in ‘Annem’, Pakistanlı Umeysa Zahit’in ‘Deli Gönül’, Kazakistanlı öğrenci Azim Seyitbayev’in ‘Hekimoğlu’, Tacikistanlı Dömran Amenedov’un ‘potpori’siyle unutulmaz anlar yaşattı. Program; Iraklı Dahat ile Saya Latif’in birlikte okuduğu Kürtçe Şev Çû şarkısıyla sona erdi.

    BAKAN EKER: BU BİR SEVGİ VE MERHAMET DALGASIDIR

    Programda konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yaşananların bir sevgi ve merhamet dalgası olduğunu ifade etti. Eker, “Bu merhamet dalgası sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı kapsadı. Bu kutlu hizmetin manevi dinamiklerini şükranla selamlıyorum. Bunu gerçekleştiren gönül erlerine selam olsun. Bu yeryüzünde zulmü sona erdirecek, adaleti inşa etmeye adanmış tasavvur hareketidir.” diye konuştu.

    Öğrencileri izledikten sonra gönüller arasında nasıl bir iletişim ağının kurulduğunu gördüğünü anlatan Eker, “Bugün bazıları engellemeye kalksa da bu sevgi erleri Diyarbakır’da da hizmet ediyor. Sevgisizlik aşılamak isteyenler buna karşı çıkabilir ama bizim sevgimiz buna da yeter. Bu etkinlik kısa zamanda yapıldı, bir sonraki etkinlik 5 bin kişilik salonda yapılacaktır inşallah.” şeklinde konuştu.

    VALİ TOPRAK: BU HİZMETLERİ YAPANLARI CANI GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM

    Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak ise dünyanın çeşitli ülkelerinden Diyarbakır’a gelen öğrencilerin ortaya koyduğu tabloyu şu sözlerle anlattı: "Bizim dilimizle bizim kültürümüzü değerlerimizi kültürümüzü bize öğretiyorlar. Bunu sevgi şehri Diyarbakır’a getirdiler. Bu hizmetleri yapanları canı gönülden tebrik ediyorum. Kardeşlerimize teşekkür ediyoruz ve onlarla iftihar ediyoruz. Bir taraftan bu çocuklarımız ülkelerinde Türkçe‘yi öğreniyorlar. Kültürümüzü, medeniyetimizi orada dilimizle öğreniyorlar. İşte bin tane öğrencimizi 130 ülkeden buraya geldiler. 38 öğrencimiz de sevgi şehri Diyarbakır‘a gönüllerindeki o ülkelerinin sevgilerini buraya getirdiler ve bizimle paylaştılar.”

    ENSARİOĞLU: HAKSIZLIKLARIN OLMADIĞI BİR DÜNYAYI ANCAK BÖYLE İNŞA EDEBİLİRİZ

    AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise Türkçe Olimpiyatlarının dünyanın en büyük ve en önemli organizasyonu olduğunu söyledi. “Çeşitli renkler, dinler, mezhepleri bir araya getirerek sevgi yumağını oluşturan gönül ehline teşekkür ederim” dilen Ensarioğlu, böyle bir işe imza atmanın kolay olmadığını söyledi. Iraklı, Filipinlerli, Sri Lanka’lı Azerbaycanlı öğrencilerin aynı duygu etrafında birleştiğini anlatan Ensarioğlu, bunu her türlü zorluğa rağmen gerçekleştiren, dünyaya bu güzelliği aşılayan öğretmenlere hürmetlerini sunduğunu kaydetti. Ensarioğlu, “Ayrılıkların, haksızlıkların olmadığı bir dünyayı ancak bu şekilde yapabiliriz.” dedi.