Sgk‘dan Pnömokok Aşısı Duyurusu

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı "Pnömokok Aşıları Hakkında Duyuru" yayınladı. Kısaca SUT olarak bilinen, kurumca finansmanı sağlanan sağlık hizmetlerine ait ücretler ile tedavi yardımlarının verilmesine ilişkin usul ve esasların belirlendiği Sağlık Uygulama Tebliği‘nde bildirilen hususlar duyuruda tekrarlandı.

www.saglikaktuel.com‘da yer alan haberde, "Pnömokok aşıları; iki yaş üstü çocuklarda ve erişkinlerde aspleni (dalagın olmaması durumu), dalak disfonksiyonu, splenektomi (medikal, cerrahi ve otosplenektomi) yapılan veya planlanan olgular, orak hücre hastalığı, çölyak sendromu, immünsupresif tedavi, radyasyon tedavisi, organ transplantasyonu ve HIV tüm evreleri dahil tedaviye veya hastalıklara bağlı immün yetmezlik ve immün baskılanma durumları, kronik renal hastalık ve nefrotik sendrom, kronik karaciğer

hastalıkları, diabetes mellitus dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, hemoglobinopati, doğuştan ve edinilmiş kraniyal defektler ve dermal sinüsler dahil beyin omirilik sıvısı sızıntısına sebep olan durumlarda; bu durumları belirten sağlık raporunun ibraz edilmesi yeterlidir. Bu hastalara pnömokok aşıları, ilaç katkı payı alınmaksızın tüm hekimlerce reçete edilmesi halinde Sosyal Güvenlik Kurumu‘nca karşılanmaktadır. Pnömokok aşısının 5 yıl koruyuculuğu bulunmaktadır" denildi.

"YILDA 1.6 MİLYON İNSAN, PNÖMOKOK BAKTERİSİNİN YOL AÇTIĞI HASTALIKLARDAN DOLAYI ÖLÜYOR"

Pnömokok bakterisinin bebeklik ve çocukluk çağında sık rastlanan ve menenjit, zatürre, kan iltihabı, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara yol açtığı belirtilen haberde, "Zatürre aşısı olarak da bilinen Pnömokok aşısı Kasım 2008‘de aşı takvimine alınarak çocuklara uygulanmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, yılda 1.6 milyon insan pnömokok bakterisinin yol açtığı hastalıklardan dolayı ölüyor. Bu ölümlerin yaklaşık 1 milyonu, 5 yaş altı çocuklarda ve büyük çoğunluğu gelişmekte olan

ülkelerde görülüyor. Pnömokok bakterisi doktorların antibiyotik tedavisi uyguladığı ortakulak iltihabı ve sinüzit hastalıklarının en büyük nedeni olarak görülüyor" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: İHA