Kktc Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘na Elektronik Saldırı

KKTC Cumhurbaşkanlığı ile Kıbrıs meselesine çözüm bulmak amacıyla oluşturulan Müzakere Heyeti arasında yapılan gizli yazışmaların kullanıldığı sisteme siber saldırı gerçekleştirildi. Kısa sürede fark edilen "trojan" virüsün sistemde kaldığı süre içinde ne kadar gizli bilginin çalındığı ise araştırılıyor.

KKTC Cumhurbaşkanlığı, Müzakere Heyeti ve Danışma Kurulu henüz kaynağı tespit edilmeyen kişi veya kişiler tarafından elektronik ortamda saldırıya uğradı.

Bir akademisyen kisvesi altında New York‘tan gönderilen bir e-postaya yerleştirilen bir "trojan Virüsü" Cumhurbaşkanı, Müzakere Heyeti ve Danışma Kurulu‘nun haberleşmesinde kullanılan elektronik haberleşme sistemine yerleşti.

Gönderilen ve virüsü taşıyan elektronik posta mesajının "Egemenlik" konusu ile ilgili olduğu ve New York‘tan bir akademisyen tarafından gönderildiği düşünülünce açılması ile "trojan virüsü" sisteme girdi.

KKTC‘de yayınlanan Haberdar‘gazetesinde manşetten verilen habere göre, sisteme yerleştirilen virüsün, Cumhurbaşkanlığı, müzakere heyeti ve danışma kurulu arasında gönderilen gizli e-posta mesajlarında yer alabilecek özel kelimelerin bulunduğu mesajları da virüsü sisteme yerleştirene gönderildiği belirtiyor.

Örneğin virüs, "Maraş, asker, egemenlik, öneri, toprak, yönetim" gibi özel kelimelerin bulunduğu elektronik posta mesajlarının bir kopyasını, dışarıdan bir e-posta adresine otomatik olarak gönderiyor.

7 Temmuz‘da yapılacak Cenevre Zirvesi öncesinde böylesine bir elektronik sızmanın yapılmasını önemli ve tehlikeli olarak değerlendiren uzmanlar, virüsün sistem içerisinde bulunduğu sürede yapılan gizli e-posta haberleşmelerinin başkalarının eline geçmiş olması ihtimalinin bulunduğunu ifade ediyorlar.

Cumhurbaşkanlığı, Müzakere Heyeti ve Danışma Kurulu arasındaki gizli ve son derece önemli haberleşmeyi sağlayan haberleşmeyi sağlayan elektronik gruba yapılan sızma, ilk önce Cumhurbaşkanlığı‘nda bulunan bir bilgisayarda fark edildi. "Firewall" denilen koruyucu yazılımın sinyal vermesi ile Cumhurbaşkanlığı‘na çağırılan uzman, bir saldırının yaşandığını ortaya çıkardı.

Kaynak: İHA