156 Kişi, Umem Projesi Kapsamında İşe Yerleştirdi

Kastamonu‘da işsizlere Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi (UMEM) doğrultusunda beş yılda yaklaşık bin 700 kursiyerin eğitimi sağlanarak iş sahibi yapılması planlanıyor.

156 Kişi, Umem Projesi Kapsamında İşe Yerleştirdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İş-Kur arasında imzalanan “Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi” protokolü kapsamında işsizlere meslek edindirme eğitimi veriliyor. Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı UMEM Projesi Başkanı Cihan Cılbırcıoğlu, Kastamonu‘da işin önceliğine göre en fazla 6 aylığına açılacak kurslarda toplam bin 700 kursiyerin eğitim görerek iş sahibi olacağını söyledi. Proje kapsamında işsizlerin eğitimlerine Ocak 2011‘de başlandığını belirten Cılbırcıoğlu, eğitim süresi 2 ve 6 ay arasında değiştiğini staj süresi ile eğitim süresinin en fazla 6 sürdüğünü ifade etti. Cılbıroğlu, “Eğitim süresi ne kadarsa, o kadar staj yapma süresi olacak ve Kastamonu‘da bu proje ile işsizlere yeni bir umut kapısı açılmış oldu” dedi.

UMEM projesinin genel toplam bütçesinin 119 milyon 270 bin 553 TL olduğunu açıklayan ve 81 ilde, 111 okulda yürütülecek olan projenin Kastamonu‘nda eğitim noktasında pilot okulun belirlendiğini kaydeden Cılbıroğlu, Taş Mektep olarak bilinen Endüstri Meslek Lisesi‘nin Kastamonu‘ndaki işgücü ihtiyacını tespit etmeye yönelik olarak bir çalışma sürecinin olduğunu bildirdi. Ulusal ölçekli devlet-sanayi işbirliğinin ilk örneği olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinin Türkiye genelinde ilk kursların Kastamonu‘da açıldığını anımsatan Cılbıroğlu, “CNC Torna operatörlüğü kursu açılarak bu kursta eğitilenlerden 4 kişi Abana Motorsan‘a işe yerleştirildi. Ayrıca açılan mobilyacılık kursunda eğitilen 8 kişinin tamamı da DORTEK‘te işe girdi. Proje kapsamında doğalgaz kaynakçılığı kursunda 21 kişi ve elektrik tesisatçılığı ile pano monitörlüğü kursunda ise 19 kişi eğitimlerini tamamlayarak iş sahibi oldu. CNC Torna Operatörü 5 Adet kursiyerimiz, Modapiyer adlı işletmemizde işe yerleştirildi. Son olarak UMEM projesi kapsamında işletmelerimizden toplam 150 adet işçi talebi alındı. Eğitimlerini tamamlayan 37 kişi işe yerleştirildi ve diğer kalanların ise eğitimleri son aşamaya gelerek 1 ay içinde firma bünyesinde iş başı yapacak” diye konuştu.

İLK 6 AYDA 156 KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU

UMEM projesi kapsamında ilk 6 ayı geride bıraktıklarını belirten Cılbıroğlu, 5 yılda en az bin 500 kişiyi iş sahibi yapmak istediklerini belirterek, proje için Kastamonu‘ya verilen kotanın yılda 300 kişi olduğunu söyledi. Ülkedeki sorunun başında işsizliğin geldiğini belirten Cılbırcıoğlu, iş verenin ise en büyük sıkıntısının nitelikli eleman bulamaması nedeniyle böyle bir projenin altına imza atıldığını ve ilk 6 ay içinde kendilerine biçilen kotaya ulaşarak toplam 156 kişiyi iş sahibi yaptıklarını kaydetti. Projenin işleyişi hakkında bilgiler veren Cılbırcıoğlu, ilk olarak firmalardan talep aldıklarını daha sonra eğitimlerine geçerek 3 ay kurs gördüklerini 3 ayda staj görmelerinden sonra işe yerlerine yerleştirildiklerini belirtti. Konuya bir örnekle açıklık getiren Cılbırcıoğlu, “Herhangi bir firmanın 20 tane kaynakçıya ihtiyacı var. O talep bize resmi bir şekilde geliyor ve sisteme giriliyor. Daha sonra o talebe göre biz kurs açıyoruz. Kurslar Endüstri Meslek Lisesi‘nde veriliyor. Diğer 3 aylık uygulama yani staj kısmını firma bünyesinde yapıyor. 6 aylık bir eğitim süreci sonunda bu kişi firmada işe yerleştiriliyor. Böylelikli işsiz kişi iş bulmuş oluyor, firmada kendisine yetişmiş nitelikli eleman buluyor. Bu kurslar bazen firmada da verilebiliyor” dedi.

32 KİŞİ İŞ BAŞI YAPTI 50 KİŞİ SIRADA

Son olarak kurslardan eğitimlerini tamamlayan 32 kişinin işe yerleştirildiğini anlatan Cılbırcıoğlu, geri kalan 50 kişinin ise 1 ay içinde mezun olacağını ve staj gördükleri firmada işe yerleştirileceğini söyledi. Firmalardan gelen talepler üzerine ilk 6 içinde toplam 156 kişiyi işe yerleştirdiklerini belirten Cılbırcıoğlu, yıllık hedeflerinin en az 300 olduğunu ve kendilerine verilen kotaya da yılın ilk yarısında ulaştıklarını ifade etti. Cılbırcıoğlu, firmalardan istedikleri tek şartın Kastamonu ili içi sınırlarında faaliyette bulunmaları olduğunu belirterek, proje gereği her türlü kursu açabileceklerini vurguladı. Projenin firmalara olan avantajından da bahseden Cılbırcıoğlu, eğitim gördükleri 6 ay süresince kursiyerlerin sağlık sigortasına kadar İş-Kur‘un karşıladığını ve kursiyerlere aylık 330 TL maaş ödediğini bu 6 aylık süre tamamlandıktan sonra ise firmanın bu kişiyi işe alması sonucu 2.5 yıl boyunca hiç prim ödemeyeceğini söyledi. Cılbırcıoğlu, ayrıca firmaların bu kurslar sonunda yetişmiş teknik eleman sıkıntısı ortadan kalkarak nitelikli eleman bulmaları olduğunu belirtti.

UMEM projesinde İş-Kur‘da uzman Serdar Eryılmaz, Endüstri Meslek Lisesi Okul Müdürü Veli Kanko ve Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Bayır da görev yapıyor.

Kaynak: İHA