Bakan Yazıcı: Arzu Edilen Değişikliğin Sonuçlarını Herkes Görsün İstedim

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bugün bazı medya organlarında yer alan ‘Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan Balbay ve Haberal için Murat Karayılan kriteri.’ şeklindeki haberi değerlendirdi.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bugün bazı medya organlarında yer alan ‘Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan Balbay ve Haberal için Murat Karayılan kriteri.’ şeklindeki haberi değerlendirdi. “Arzu edilen değişikliğin ne tür sonuçlara yol açacağını herkes görsün istedim.” diyen Yazıcı, “Anayasada eşitlik ilkesi vardır. Ona göre düzenleme yapacaksınız. Masumiyet karinesinden herkes yararlanır. O kişi terör örgütü üyesi olabilir, PKK olabilir, DHKP-C olur, Hizbullah olur herkes yararlanır. Masumiyet karinesi gereği aday olabilir, Meclis’e girebilir.” ifadelerini kullandı.

Hayati Yazıcı, Ataşehir’de katıldığı bir açılışta basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bugün bazı medya organlarında yer alan ‘Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan Balbay ve Haberal için Murat Karayılan kriteri.’ şeklindeki haberin sorulması üzerine Yazıcı, “Ben söyleyeceklerimi söyledim. Dikkat çektim. Belki çok keskin bir örnek verdim. İnsanlar bu tür konuları değerlendirirken yansımalarına bakmıyorlar. İstedim ki; arzu edilen değişikliğin ne tür sonuçlara yol açacağını herkes görsün. Yine bu konuyla ilgili 10 Nisan’da da söylemiştim. O gün konuştuğum sözcükler aynı, tekrar etmiştim. Bu süreci aşarız. Çok güzel bir seçim yaşadık. Bu görüntüleri hak etmiş değil Türkiye. Sanırım Anamuhalefet Partisi ve Meclis’e girmeyen arkadaşlar durumunu gözden geçirirler diye umuyorum. Ben söyledim, çok açık. Siz bir yasal düzenleme yapıyorsanız, yasa genel olur. Anayasada eşitlik ilkesi var, ona göre düzenleme yapacaksınız. Yapacağınız düzenlemeleri toplumun değerleri absorbe etmesi lazım. Nasıl bir çözüm? Bana göre doğal bir sürece bırakılırsa Türkiye‘de biz parlamenter sistemle yönetiliyoruz. Yasama, yürütme, yargı emenlik hakkını millet adına kullanırlar. Bu erklerin işleyişi önemlidir. Elbette bunlar görevlini yaparken hata da yapmış olabilirler. Bunları beklemek, bunların üzerine adeta tahakküm eder tarzda görüntü sergilememek lazım. Buyurucu davranmamak son derece önemli. Eminim ki bu süreçler kendi doğal süreçlerinde aşılacaktır.” şeklinde konuştu.

Olasılıkları dikkate alarak keskin bir örnek verdiğini kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: “Elbette arkadaşlarımız düşünüp değerlendirecekler. Daha önce anamuhalefet genel başkanına sorulmuştu bu durum. Mahkeme bırakmazsa ne olur diye? ‘Mahkemenin takdiridir’ demişti. Bu gün farlı konuşuyor. Umuyorum ki o günkü düşüncelerini hatırlar. Yani bunu takdirlere bırakırlarsa insanların vicdanları önemlidir. Hakim ve savcıların da vicdanları var. Onlar da vicdanlarına bakarak karar veriyorlar. Onların vicdanları el vermeyen karar vermezler. Dosyayı bilmeden, içeriği bilmeden haksızlığa yol açılmış bir görüntüyle de değerlendirmiş olabilirsiniz. Ama tahammül etmek lazım, beklemek lazım. O süreç kendi içerisinde yanlışlıklar varsa tasfiye eder.”

“Yasa değişirse PKK üyeleri de Meclis’e girer mi?” sorusuna Yazıcı, “Ben ‘PKK üyesi’ demiyorum. TC vatandaşı her kim varsa hakkında hüküm yoksa seçilir Meclis’e girer. Hukukun çok temel bir kuralı var; ‘hakkında hüküm tesis edilene kadar herkes masumdur.’ Bundan herkes yararlanır. O kişi terör örgütü üyesi olabilir, PKK olabilir, DHKP-C olur, Hizbullah olur herkes yararlanır. Masumiyet karinesi gereği aday olabilir, Meclis’e girebilir.” diye cevap verdi.