Bir Asır Önce Ayrılan Aşiret Mensuplarının Büyük Buluşması

Erzurum‘un Karayazı ilçesinde 100 yıl önce birbirinden göç ve savaş nedeniyle ayrılan Badıllı aşiretine mensup akrabalar, Çıkılgan köyünde kurbanlarla karşılandı.

Erzurum‘un Karayazı ilçesinde 100 yıl önce birbirinden göç ve savaş nedeniyle ayrılan Badıllı aşiretine mensup akrabalar, Çıkılgan köyünde kurbanlarla karşılandı.

Osmanlı İmparatorluğu‘nun dağılma sürecinde 100 yıl önce birbirinden göç ve savaş nedeniyle ayrılan Badıllı aşiretine mensup Kaya ailesinin fertleri buluşma sevinci ve heyecanını yaşadı. Karayazı‘nın Çıkılgan köyünde yaşayan Kaya ailesinin fertleri ile Ağrı‘nın Eleşkirt ilçesi Tahir köyünde yaşayan Öztürk aileleri düzenlenen törenle birbirlerine kavuştu. Kaya ailesinin Ankara‘da yaşayan hukuk müşaviri ferdi Avukat Mehmet Kaya ve Erzurum‘da yine avukatlık yapan Seyithan Kaya‘nın girişimleriyle Badıllı aşiretinin Ağrı‘da yaşayan fertleri Öztürk ailesine ulaşıldı. Mehmet ve Seyithan Kaya‘nın girişimleri sonucu Kerem Öztürk(83) ve çok sayıda yakını minibüslerle Karayazı‘ya bağlı Çıkılgan köyüne geldi. Bir asırdır birbirlerinin varlığından haberdar olan ancak görüşemeyen iki ailenin kavuşma töreninde Karayazı Kaymakamı Ahmet Gencer de hazır bulundu. 100 yıldır birbirinden ayrı yaşayan iki ailenin kavuşması nedeniyle dualar edilip, kurban kesildi. Kesilen kurbanın etleri kazanlarda pişirilip, köy kırsalındaki mesire alanında düzenlenen piknikle ikram edildi. Köy kabristanına da törenle 50‘si meyve ağacı olmak üzere 300 fidan dikildi. Kaya ve Öztürk ailesinin genç ve yaşlı fertleri yüzyıl sonra birbirlerine kavuşmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadı.

    100 YILLIK HASRETİ BİTİRDİK

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri Mehmet Kaya, bir asır önce ayrıldıkları akrabalarıyla yeniden buluşup bir araya gelmenin sevincini yaşadıklarını söyledi. Kaya, birlik, beraberlik, dayanışma ve sıla-i rahim gibi değerlerin aşındığı bir dönemde Ağrı‘da yaşayan akrabalarıyla bir araya gelmenin güzelliğini yaşadıkları için Allah‘a şükrettiklerini belirterek, "Ailemizin diğer bireyleriyle buluştuk. Canımız, canlarımız çoğaldı. Büyük bir aile olmanın, bir araya gelmenin, buluşmanın bereketini ve güzelliğini yaşadık." dedi.

    ÖZLEM İÇİMİZİ KEMİRİYORDU

    Öztürk ailesinin yaşayan en büyük ferdi olan Kerem Öztürk ise Osmanlı İmparatorluğu‘nun dağılma döneminde yaşanan yoksulluk, savaşlar ve göç gibi nedenlerle Badıllı aşiretinin ikiye bölündüğünü söyledi. Öztürk, Erzurum‘da akrabalarının bulunduğuna dair aile büyüklerinden çok şey işittiğini ancak bütün araştırmalarına rağmen akrabalarının yerlerini bulamadığını ifade etti. Yaşanan 100 yıllık özlemin sona ermesiyle dualarının kabul olduğuna dikkat çeken Öztürk,"Hep akrabalarımıza kavuşmak için dua ediyordum. Şükürler olsun Allah‘a dualarımız kabuloldu.Aşiret üyeleri arasındaki 100 yıllık hasretimiz sona erdi. Mutluyuz." diye konuştu.