Çin ile Türkiye arasında Din açılımı

-Çin ile Türkiye arasında din açılımı-

Çin ile Türkiye arasında Din açılımı
-Çin ile Türkiye arasında din açılımı-

-Çin İslam Derneği Başkanı: Türkiye’den din konusunda öğreneceğimiz çok şey var-

-Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Çin İslam Derneği Başkanı Chen ile görüştü-

40 yıldan bu yana Çin’e Diyanet İşleri Başkanı olarak tarihi ziyaret gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Görmez, Pekin’de Çin İslam Derneği Başkanı İmam Hilalunddin Chen Guangyuan ile görüştü ve bir işbirliği protokolü imzalandı.

Çin İslam Derneği merkezinde gerçekleşen imza töreni öncesinde yapılan görüşmede Görmez, Çin’e ilim ve hikmet almaya geldiklerini belirterek, “Hazreti Peygamber; ‘ilim ve hikmet Çin’de de olsa alınız’ buyurmuş. Bizler bu topraklara, sizlerle buluşmaya bu hikmeti almaya geldik.” dedi.

İmzalanan protokollerin iki ülke ilişkilerinde dini ve kültürel alanlarda yeni sayfalar açacağına inandığını belirten Görmez, Çin Halk Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 40. yılında gelinen noktanın sevindirici olduğunu ifade etti. “Dini kurumların birbirleri ile olan ilişkisi halklar arasında kardeşlik duygularının yayılmasını sağlar” şeklinde konuşan Görmez, Guangyuan’ın gerek Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki gerekse İslam dünyasındaki saygın konumuna dikkat çekti ve Çin İslam Cemiyeti’nin çalışmalarını takdirle karşıladıklarını belirtti.



Hilaluddin Chen Guangyuan ise dün ve bugün imzalanan protokollerle temeli sağlam, yeni bir dönemin başlangıcına ev sahipliği yapmaktan dolayı büyük bir gurur duyduğunu ifade etti. “Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye İslam Medeniyeti’nde büyük bir rol oynamaktadır. İki dost ülkenin dini kurumları arasındaki tecrübe paylaşımının son derece önem arz etmektedir." ifadelerini kullanan Chen, Görmez’in bu ziyaretiyle iki ülke arasındaki dini ilişkilerin yeni bir boyut kazandığını ifade etti. İmam Chen, Türkiye’den dini pek çok konuda öğrenecekleri şeyler olduğunu dile getirdi. Çin’de 23 milyon Müslüman nüfusunun olduğunu da hatırlatan Chen, ülkedeki 5 büyük dinler arasında uyum olduğunu ve çatışma yaşanmadığını söyledi.

Görüşme sonrası Görmez, İmam Chen‘a bir Kuran-ı Kerim ve Esmaül Hüsna yazılı bir plaket hediye etti. İmam Chen, Kuran‘ı alırken öptü ve başına koydu.

ÇİN İLE DİNİ İLİŞKİLERDE BAHAR HAVASI

İmzalanan protokolle birlikte 2012 yılında İstanbul’da Çin İslam Kültür Fuarı, 2013 yılında ise Pekin’de Türk İslam Kültür Fuarı düzenlenmesi kararlaştırıldı. Haziran yada Temmuz aylarında 10 -15 günlük olarak düzenlenecek fuarlarda; resim sergisi, dini yayınlar fuarı, sanat ve kaligrafi etkinlikleri, Kuran tilavetleri ve konuşmalar yer alacak.

Düzenlenecek olan “Çin’de İslam” konulu resim sergisi; Çin’de İslam’ın tarihi, Müslüman nüfusun Çin’deki dağılımı, Çinli Müslümanların dini hayatı, Çin’deki İslami eğitim, Çin’deki camiler, Çinli Müslümanların sosyal hayatları ve Uygur bölgesinde yaşayan Müslümanlar olmak üzere yedi başlıktan oluşacak.

Yayıncılık alanındaki ilk ortak çalışma ise “Çin’de İslam” isimli kitabın Türkçeye çevirisinin yapılmasının ardından başlayacak. Etkinlikler kapsamında Çin Halk Cumhuriyet’inden gelecek İslam âlimleri Çin’deki İslami hayat ve Sincan bölgesinde Müslümanların günlük yaşantılarına ilişkin konuşmalar yapacak.

Öte yandan, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, akşam saatlerinde Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hui Liangyu ile bir araya gelecek. Hui Müslümanlarından olan Liangyu, Din İşlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak kabinede görev alıyor.

Görmez dün de Bakan seviyesinde Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Din İşleri İdaresi Başkanı Bakan Wang Zouan bir araya gelmişti.

Çin‘e 5 günlük resmi ziyaret kapsamında Görmez, Pekin temaslarının yanı sıra, yarın Çinli Hui Müslümanlarının yoğun olarak yaşadığı Ningxia bölgesine gidecek. Çin İslam Cemiyeti‘yle birlikte Çin Sosyal Bilimler Uluslararası Diyanet İşleri Araştırma Merkezi, İslam Meslek Teknik Eğitim Merkezi, Shi Zui Shan Belediye Başkanlığı ve Ning Xia Diyanet Başkanlığı yetkilileriyle de bir araya gelmesi planlanıyor. Görmez ve heyetinin Cuma günü Pekin’den İstanbul’a dönmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı döneminde geçen yıl aralarında Uygur bölgesinin de bulunduğu Çin‘deki Müslümanlarla bir araya gelerek görüşmeler yapan Görmez, Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilalunddin Guangyuan‘ı Ankara‘ya davet etmiş ve bu davetle ilk defa Çin İslam Cemiyeti Başkanı resmi ziyarette bulunmak üzere Türkiye‘ye gelmişti. Bu ziyaret esnasında ikili ilişkilerin ileri düzeye taşınması ve öğrenci mübadelesi konularında uzlaşmaya varılmıştı.