Topbaş: Bm‘nin İstanbul‘da Bir Merkezi Bölge Teşkilatının Bulunmasını İstiyorum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un daveti üzerine New York’a gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Örgütü (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Genel Sekreter’den BM’nin İstanbul’da bir merkezi bölge teşkilatının bulunmasını istediğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un daveti üzerine New York’a gelen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Örgütü (UCLG) Başkanı Kadir Topbaş, Genel Sekreter’den BM’nin İstanbul’da bir merkezi bölge teşkilatının bulunmasını istediğini söyledi. Genel Sekreter ile görüşmenin çok sıcak bir ortamda geçtiğine işaret eden Topbaş, ‘‘BM‘nin İstanbul‘da bir merkezi bölge teşkilatının bulunmasını, konuşlanmasını talep ettiğimizi de ifade ettim ve kendileri de bu konuya sıcak baktıklarını özellikle dile getirdiler.’’ diye konuştu.

Belediye Başkanları Birliği‘nin, Baltimore şehrindeki 79. toplantısına katıldıktan sonra, New York‘a geçen Topbaş, Türkevi‘nde basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede Ban‘a, İstanbul’da ‘Ülkelerin Kalkınmasında Kentlerin Rolü‘ konulu bir konferans yapma teklifinde bulunduklarını ve buna sıcak bakıldığını belirten Topbaş ayrıca, ‘‘UCLG Başkanı olarak BM bünyesinde bir genel Sekreter yardımcısı ile muhatap olabilecekleri bir muhatap istedik.’’ dedi.

Başkan Topbaş, Türkiye‘nin Suriye ve Libya‘daki gelişmelere yönelik politikaları konusunda Genel Sekreterin neler söylediğine ilişkin bir soru üzerine, Türk Hükümeti‘nin ve Başbakan Erdoğan‘ın bu konulardaki duyarlılıklarını ve insancıl boyuttaki çalışmalarını Genel Sekreterin yakından izlediğini ve bildiğini söyledi.

Gazze‘ye gidecek yardım gemileri arasında bu yıl Türk gemisinin bulunmadığının hatırlatılması üzerine Topbaş, ‘‘Tabii ki bu bir sivil inisiyatif, sivil hareket. Dünyada belki Mavi Marmara olarak ön plana çıktı ama temelinde insancıl yardım boyutunda. Sadece Türkiye‘den olan insanlar değil, değişik ülkelerden bu konuda hassasiyet taşıyan insanların katıldığı bir yardım hareketi. Burada hükümet olsun, ya da biz yerel yönetimler olsun bizim aktif bir rolümüz yok." dedi. Mavi Marmara gemisine geçen yıl yola çıkarken hem hükümet hem de belediye olarak hiçbir yardım ya da müdahalelerinin olmadığını belirten Topbaş, ancak döndükten sonra yaralıların tedavisi gibi bazı yardımlarda bulunulduğunu ifade etti. Dünyanın hiçbir yerinde insanların acı çekmemelerini arzu ettiklerini belirten Başkan Topbaş, ‘‘Tüm uluslarda bu duyarlılığın olmasını umuyoruz. İnsanlar üzerinde baskıların uygulandığı alanlara dünya insanı tepkili oluyor ve bunu da ortaya koyuyor.’’ şeklinde konuştu.