Başkan Kadir Topbaş, Bm Genel Sekreteri Ban Ki-Mun İle Görüştü

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.

BM‘nin New York‘taki merkez binasında yapılan görüşmeye Türkiye‘nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan ve Daimi Temsilci Yardımcısı Elçi-Müsteşar Fazlı Çorman da katıldı. Görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü.

    Başkan Topbaş Ban Ki Moon‘a UCLG ile BM arasındaki ilişkileri daha da güçlendirmek istediklerini, UCLG‘nin BM‘de etkin bir statüye kavuşturulmasını arzu ettiklerini söyledi. Topbaş BM ve UCLG‘nin birlikte ‘Kentlerin Kalkınmadaki Rolü‘ konulu büyük bir uluslararası konferans düzenlemek istediklerini de ayrıca Genel Sekreter‘e iletti. Başkan Topbaş "Bir arzum da Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum itibariyle BM‘nin bir merkezinin İstanbul’a konuşlandırılmasıdır" dedi.

    BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da Baltimore’de yapılan ABD Belediye Başkanları Zirvesi‘nde yaptığı konuşmada Topbaş’ın UCLG Başkanı olarak üstlenmiş olduğu liderlik ve katkılardan bahsettiğini belirtti. 2. Dönem BM Genel Sekreterlik görevinin dünyaya ilan edileceğini ifade eden Moon "Sizin ve hükümetinizin şahsıma verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum" dedi. Moon "Türkiye doğu ile batı arasında bir köprü. Türkiye’den daha iyi bir ortak düşünemiyorum. Su an yapmakta olduğunuz UCLG Başkanlığı göreviniz de, bizim BM olarak yapmayı düşündüğümüz çalışmalar için bir kaldıraç" dedi. İstanbul’un iyi bir bağlantı noktası olduğunu belirten Moon BM alt teşkilatlarının İstanbul’un bir merkez olması için gönüllü olduklarını ve desteklediklerini söyledi.