Artçı Sarsıntılar Simav‘ın Gökçeler Köyünde Hasara Yol Açıyor

Kütahya Simav‘a bağlı 600 kişinin yaşadığı Gökçeler köyünde meydana gelen artçı sarsıntılar sebebiyle evler tek tek çöküyor.

Gökçeler Köyü Muhtarı İbrahim Payçu, bir kişinin ölümüne, 96 kişinin yaralanmasına, bin 414 konutun yıkılmasına, binlerce konutun hasar görmesine yol açan 19 Mayıs‘taki 5,9‘luk deprem ve ardından devam eden 9 bin dolayındaki artçı sarsıntının en ağır faturasını köy halkının ödediğini söyledi. Payçu, köyündeki 274 konutun 5,9‘luk ilk depremde ağır hasar aldığını, ardı arkası kesilmeyen artçı sarsıntılarla da birçoğunun yıkıldığını ifade etti. Devam eden artçı sarsıntıların Gökçeler köyünde çok etkili

olduğunu ifade eden muhtar İbrahim Payçu, "Artçı sarsıntılar köyü haritadan siliyor. Her gün yeni bir bina enkaza dönüşüyor. 84 bina ile minaremiz yıkıldı. Bir binada orta, 142 binada hasar tespit edildi. Vatandaş korkusundan evlere giremiyor. Köylü Kızılay‘ın verdiği 150 çadırda kalıyor. Büyük ve küçükbaş hayvanlar açıkta merada sabahlıyor. Köylü evine giremediği için Kızılay 600 kişiye akşam yemek dağıtıyor. Sabah kahvaltısı ile öğle yemeğini köylü kendi imkanlarını kullanarak geçiştiriyor.Tüm bunlar

yetmezmiş gibi meydana gelen sel afeti ve dolu da köylünün tarlasındaki mahsulünü vurdu. Perişan olduk" diye konuştu.

Deprem yardımlarını vatandaşa sorunsuz bir şekilde ulaştırabilmek ve haksızlıkların önüne geçmek için kriz masası oluşturduklarını ifade eden Muhtar İbrahim Payçu, Kütahya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Simav şubesinin de köyde besicilik yapan üreticilere inşaat malzemesi yardımı yaparak açıkta kalan hayvanlara prefabrik ahır yapımına katkı sağlamaya başladığını kaydetti.

Depremin en ağır faturasını ödeyen Gökçeler halkı olarak devletin kendilerine daha fazla yardım eli uzatmasını dile getiren köylü kadınlar, devletten kendilerine bir an önce prefabrik konutlar yapmasını istedi. Köylü kadınlar gündüz saatlerinde tarlalarında çalışırken, akşam saatlerinde enkazlar arasında Kızılay çadırlarının yanında naylondan ve muşambalardan yaptıkları derme çatma çadırlarda ev işlerini görmeye çalışıyor. Köyün erkekleri de ‘naylonkondu‘ kıraathanelerde vakit geçirmeye çalışıyor.

Kaynak: İHA