Amerikalı Dünya Devi Walmart, Afrika Pazarına Girdi

Dünyanın en büyük perakendecisi olarak bilinen Amerikalı Walmart firması, Güney Afrika’nın marketler zinciri sahibi Massmart firmasının yüzde 51 hissesini satın aldı.

Dünyanın en büyük perakendecisi olarak bilinen Amerikalı Walmart firması, Güney Afrika’nın marketler zinciri sahibi Massmart firmasının yüzde 51 hissesini satın aldı. Güney Afrika Rekabet Kurulu’nun da satışa yeşil ışık yaktığı bildirildi. Güney Afrika devi Massmart’ın yüzde 51 hissesinin 16.5 milyar Rand (2.4 milyar dolar) değerinde olduğu rapor edildi.

Uzun zamandır onay bekleyen satış, Güney Afrikalı tüketicilerin girişimlerinin ardından gerçekleşti. Güney Afrikalı tüketiciler, dünya devi Walmart’ın piyasaya girmesiyle fiyatların düşeceğine inanıyor. Güney Afrika’nın üç devlet departmanı, yerel ve uluslararası bazı ticaret odaları, satışın fiyatları düşürmeyeceği iddiasıyla iki devin ortaklığına karşı çıkıyorlardı.

Güney Afrika’nın perakende ve toptan mağazalar devi Massmart firması, ülkenin her tarafına yayılan Game, DionWired, Makro, Builders Warehouse ve Masscash gibi süpermarketler zincirinin sahibi. Massmart’ın alınmasıüzerine konuşan Walmart Uluslararası CEO’su Doug McMillion, Amerikan devinin, Güney Afrikalıların bütçesini en fazla yakan taze gıdalar üzerine çok reyonu olmadığı eleştirilerine ise “Afrika’da yeni iş imkanları yaratacağız, daha iyi fiyat vereceğiz ve az hizmet giden bölgelerde yeni mağazalar açıp ürün yelpazemizi genişleteceğiz.” sözleriyle cevap verdi.

Öte yandan Güney Afrika İşçi Sendikaları Birliği (COSATU) satışı protesto edeceklerini duyururken, Rekabet Kurulu’da Walmart’a, “2 yıl boyunca işçi çıkaramama, işçi sözleşmelerinin 3 yıl yenilenmesi, yerli üreticilere 15 milyon dolarlık destek.” gibi satın alma şartları koştu.

Afrika’nın en büyük ekonomisi olan Güney Afrika’da piyasayı tekellerine alan bir kaç dev firma, aynı zamanda Zambiya, Zimbabwe, Nabibya gibi sahraaltı ülkelerin marketlerinde de söz sahibi.