Uluslarası Af Örgütü Kırgızistan‘da İşkence İddialarını Gündeme Getirdi

Uluslar arası Af Örgütü, Kırgızistan‘ın Oş ve Celalabad bölgelerinde geçtimiz yıl yaşanan etnik çatışmaların ardından yargılananların haklarının korunmadığını bildirdi.

2010 yılı Haziran ayında meydana gelen olaylardan sonra başlatılan soruşturmada 260‘ı Özbek, 66‘ı Kırgız ve 4‘ü yabancı toplam 330 kişi tutuklanmıştı.

Uluslararası Af Örgütü‘nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü Nicola Duckworth, Bişkek‘te düzenlediği basın toplantısında, Kırgız yetkililerin cezaevinde bulunan zanlılara işkence yapılmadığını açıklamasına rağmen, etnik çatışmalar sırasında ve sonrasında bazı şüphelilere işkenceyle suç işlediklerinin kabul ettirildiği durumlar olduğunu iddia etti.

Duckworth, "Bu tür olayların tekrarlanmaması için hükümetin, toplumun kendine güvenini tesis etmesi ve hukuk sistemini etkili hale getirerek, sorgulamaların yasalar çerçevesinde işlemesini sağlaması gerekiyor" dedi.

Örgütün Güney Kafkasya ve Orta Asya grubu araştırmacılarından Maisy Weicherding de, etnik çatışmaları soruşturan uluslar arası komisyonunun raporunu desteklediklerini, Kırgız hükümetinin de, bu komisyonun tavsiyelerine uyması gerektiğini belirtti.

Weicherding, ayrıca, etnik çatışmalar sırasında insanlık suçlarının işlendiğini ve bunların da kanıtlarının olduğunu kaydetti.

Uluslararası komisyon, çatışmalar sırasında insanlık suçlarının işlendiğini belirtmiş ancak suçlamaları kabul etmeyen Kırgız parlamentosu komisyon başkanı Kimmo Kiljunen‘in "istenmeyen adam" ilan etme kararı almıştı.

Kaynak: İHA