İran: "Uaek Sözünü Tutmadı, Zenginleştirilmiş Uranyum Üretimine Hız Verdik"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) nezdindeki İran heyeti başkanı Ali Asker Sultaniye İHA‘ya yaptığı açıklamada, İran‘ın zenginleştirilmiş uranyum üretimini hızlandırmasının UAEK ve Viyana Grubu‘nun İran‘a verdikleri nükleer yakıt sağlama sözünü tutmamalarından kaynaklandığını belirtti.

Nükleer silahsızlanma konferansının ikinci gününde İHA muhabirine konuşan Ali Asker Sultaniye, İran‘ın yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum üretimine hız verdiğini belirtti ve bu işlemlerin nükleer gözlemcilerin gözetiminde yapıldığını sözlerine ekledi. Sultaniye, "UAEK‘i bilgilendirdik, böylece gözetime devam ediyorlar. UAEK açısından hiç bir sorun yok, çünkü üretilen ve zenginleştirilen her şey onların kontrolü ve gözetimi altında" ifadelerini kullandı.

Zenginleştirilmiş uranyum üretiminin hızlandırılması kararının sebebinin diğer ülkelerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini karşılamaması olduğunu belirten Sultaniye, "Tahran Araştırma Reaktörü‘nün ihtiyaçlarına ve daha önce Arjantin‘le yaptığımız anlaşmaya, Tahran bildirisine, Viyana Grubu‘yla yaptığımız anlaşmalara göre UAEK üzerinden bir anlaşma sağlanması gerekiyordu fakat UAEK, uluslararası camianın bile isteklerini karşılamadı. Bizle birlikte çalışmadıkları için ihtiyacımızı kendimiz karşılamak

durumunda kaldık ve faaliyetlerimizi hızlandırdık" ifadelerini kullandı.

Sultaniye, "Reaktör için 100-120 kilo yüzde 20 oranında zengin uranyuma ihtiyacımız var. Genel müdürlüğün raporuna göre şimdiye kadar 50 kg üretmişiz, bu yüzden hızlanmamız ve Tahran Araştırma Reaktörü‘nün ihtiyacını karşılamamız lazım" sözleriyle konuşmasını bitirdi.

İran Atom Enerjisi Kurumu yakın zamanda Tahran‘daki sağlık araştırmaları nükleer reaktörüne yakıt sağlamak için zenginleşmiş uranyum üretimini 3 kat hızlandıracaklarını açıklamıştı.

Kaynak: İHA