Fransız Gazeteciler Gto‘yu Ziyaret Etti

Fransız Uluslararası Ekonomik İlişkiler Enstitüsü (IFRI) Türkiye Direktörü Drothee Schmid ve beraberindeki Fansız gazetecilerden oluşan heyet, “Gaziantep Ekonomisi ve Ortadoğu‘da Türkiye‘nin Ekonomik Durumu” ile ilgili olarak görüş alışverişinde bulunmak üzere Gaziantep Ticaret Odası‘nı (GTO) ziyaret etti.

Fransız Gazeteciler Gto‘yu Ziyaret Etti
Heyet üyeleri ziyaretleri sırasında GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Durdu Yetkinşekerci, Yönetim Kurulu Üyeleri Selçuk Bilici ve Mehmet Karaduman ile bir araya geldi. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, ziyaret sırasında heyet üyelerine Gaziantep ve bölge illerinin sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı ile ilgili bilgiler verirken, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan son gelişmelerle ilgili de düşüncelerini paylaştı.

Konuşmasında, Gaziantep‘in geçtiğimiz 2010 yılında sadece kendi kapılarından 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine ve Gaziantep‘te üretilip, diğer gümrük kapılarından gerçekleştirilen ürünlerin ihracatı da eklendiğinde sadece ihracata yönelik 7 -8 milyar dolarlık bir üretim kapasitesine sahip bir kent olduğuna dikkat çeken Başkan Aslan, “Dünyanın 176 ülkesi ile ticari ilişkilerimiz var. Elektronik sanayi dışında Türkiye‘de ne üretiliyorsa Gaziantep‘te üretiliyor. Hedef pazarlara yakın oluşumuz, üretim ve pazarlama altyapımız ile yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağıyız. Türkiye‘nin komşu ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmaların sekretaryasını ve koordinatörlüğünü üstlenmiş durumdayız. Ayrıca Türkiye‘deki İstanbul, Ankara ve İzmir dahil olmak üzere 18 AB Bilgi Merkezi‘nin koordinasyonunu yürütüyoruz. Özet olarak bölgesel kalkınma ve Dünya barışı vizyonunu sahip bir kentiz” dedi.

Gaziantep‘in sahip olduğu sanayi ve ticaret yapısıyla ülke ve bölge ekonomisi içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu ve bölgesel kalkınma anlayışıyla hareket ettiklerini de kaydeden Başkan Aslan Türkiye‘nin AB‘ye üyelik süreci ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Aslan, “AB üyeliği Türkiye‘nin samimi hedefidir. AB‘nin sahip olduğu kriterler, Türkiye‘nin halkı için ulaşmak istediği kriterlerdir. Bunun için ülke olarak birliğe üye olabilmek adına gereken çabayı gösteriyoruz. Geldiğimiz noktada AB‘deki bazı ülkelerin Türkiye‘ye karşı normalin dışında olumsuz yaklaşımları var. Bu da Türk halkını AB‘ye üyelik konusunda endişelendiriyor” diye konuştu.

Konuşmasında, Türkiye‘nin komşularıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarının bazı çevrelerce yanlış anlaşıldığını da vurgulayan GTO Başkanı Mehmet Aslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bazı çevreler Türkiye‘nin komşularıyla ilişkilerini geliştirmek için yürüttüğü politikayı bilerek ya da bilmeyerek ‘eksen kayması‘ şeklinde değerlendiriyor. Tam aksine Türkiye‘nin bu tutumu eksen doğrultma olarak değerlendirmelidir. Türkiye‘nin bu tutumunun birçok nedeni var. Gelişmiş ülkeler ticaretlerinin büyük bölümünü komşusu olan ülkelerle yapıyorlar. Türkiye‘nin de komşularıyla ilişkilerini geliştirme isteğinin öncelikli nedeni, tıpkı ABD ve AB üyesi ülkeler gibi komşularıyla ticaretini arttırarak ekonomisini geliştirmektir. Bir başka neden de komşularıyla iyi ilişkiler kurarak AB ile Arap ülkeleri arasında her alanda köprü görevi görmektir. AB‘ye üye olmuş bir Türkiye‘nin komşularıyla iyi ilişkiler içerisinde olmasının getirisini iyi hesaplamak gerekir. Komşularıyla sorunlu bir üye ülke AB‘nin de menfaatine olmayacaktır. Türkiye bu bölgeye açılan ve demokrasiyle yönetilen tek Müslüman ülke olması sebebiyle özellikle bu ülkelerin demokrasiye geçiş dönemlerinde önemli bir misyon üstlenecektir.”

Başkan Aslan, konuşmasının son bölümünde ise 1915 yılında yaşandığı iddia edilen sözde Ermeni soykırımı ile ilgili de dünya kamuoyunun ve özellikle Fransız halkının doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesi için Fransız gazetecilerden destek istedi. Başkan Aslan, “1915 yılında o günün şartları içerisinde her iki tarafta hata yapmış olabilir. Ama biz bu konuların siyasetçiler tarafından değil, tarihçiler tarafından ele alınmasını ve tüm gerçeklerin ortaya çıkmasını arzuluyoruz. Tarih tarihçilere bırakılmalı. Sizlerden özellikle Fransız halkının doğru şekilde bilgilendirilmesine katkı sunmanızı bekliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA