Sözleşmeleri Yenilenmeyen Taşeron İşçiler İş Bıraktı

MEDAŞ’ın Nevşehir’de faaliyet gösteren taşeron firmalarında elektrik arıza bölümünde çalışan taşeron işçiler, sözleşmelerinin süresinin bitmesine rağmen yenilenmemesi nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.

MEDAŞ’ın Nevşehir’de faaliyet gösteren taşeron firmalarında elektrik arıza bölümünde çalışan taşeron işçiler, sözleşmelerinin süresinin bitmesine rağmen yenilenmemesi nedeniyle iş bırakma eylemi yaptı.

Nevşehir MEDAŞ Müdürlüğü’nün Hasan Emmi Türbesi arkasında bulunan hizmet binasının bahçesinde buluşan 63 işçi, malzemelerini teslim ederek, iş bırakma eylemi başlattı. İş bırakma eylemi yapan işçiler adına konuşan Ali Çetin, sözleşmelerinin yenilenmesini ve özlük haklarının iyileştirilmesini talep ettiklerini söyledi.

Sözleşmelerinin bir ay önce bitmesine rağmen yenilenmediğini ve eski hükümlere göre çalıştırıldıklarını kaydeden Çetin, “MEDAŞ’ın Çetinkaya ve Alcen adlı taşeron firmalarında çalışıyoruz. Sözleşmemiz bir ay öncesinde bitmesine rağmen işveren yenilemedi. Kendilerine yazılı olarak isteklerimizi iletmek istedik. Fakat kabul etmediler. Bizi oyalıyorlar. Bir de dışarıdan işçi getirerek bizleri çıkarma uygulaması yapmak istiyorlar. Bizler sadece sözleşmemizin yenilenmesini, maaşlarımızda iyileştirme yapılmasını, iş garantimizin olmasını ve girdi-çıktı yapılarak tazminat hakkımızın kaybedilmemesini talep ediyoruz. İşveren bizi muhatap almadığı için eylemi yapmak zorunda kaldık. Haklarımızı almak için sonuna kadar devam etmeye kararlıyız. Sadece Nevşehir değil MEDAŞ’a bağlı olan Konya, Niğde, Aksaray gibi illerde de elektrik arızada çalışanlar eylem yapıyor.” dedi.

Taşeron firmanın senelik izinlerini kullandırmadığını, Aralık ve Nisan aylarında girdi-çıktı yaptığını, özlük haklarında iyileştirme yapmadığını ve 5 yılda yapmayı istemediğini belirten Çetin, işverenden duyarlılık beklediklerini söyledi.

Daha sonra işçilerin eylem yaptığı alana gelen Nevşehir Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan ise demokratik haklara saygılı olduklarını, ancak kimsenin de mağdur edilmemesine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

İşçilerden, olayı öğrenen Gurulkan, “Elektrik arızası önemli bir konudur. Hastanede, postanede, itfaiyede, evlerde kısaca yaşamın her yerinde olan bir durumdur. Sizleri anlıyorum. Biz garibanın, haklının yanındayız. Ancak haklar aranırken vatandaşın da mağdur edilmemesi gerekir. Sizin ve vatandaşın mağdur olmayacağı bir çözüm bulmalıyız.” dedi.

Gurulkan, işçi temsilcilerinden oluşan 3 kişi ve MEDAŞ yetkilileri ile özel görüştükten sonra topladığı işçilere, “3 gün müsaade edin. Buradaki MEDAŞ yetkilileri, genel merkez ile görüşecek. Sizlerin isteklerinizi iletecek. Bir yol bulunmaya çalışılacak. Benim önerim bu. Kararı siz vereceksiniz. Eyleme devam etmek isterseniz hizmet binasının dışına çıkmanız gerekiyor. Ama bence iyi niyet göstergesi olarak eyleminizi 3 gün erteleyin.” diye konuştu.

Olay yerine gelen Milliyetçi Hareket Partisi ikinci sıra adayı Mehmet Varol ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Bülent Dağdibi de aynı görüşte olduklarını belirterek, işçilerden eylemi ertelemelerini istedi. İşçiler ise kendilerinin bir aydır görüşlerini söylemeye çalıştıklarını, ancak işverenin anlamak istemediğini belirterek, “eyleme devam” kararı aldıklarını söylediler. Sonrasında işçiler toplu olarak binayı terk ederek, karşıda bulunan Damat İbrahim Paşa Parkı’nda eylemlerine olaysız devam etti.