Turfanda Meyveciliğin Adresi Silifke

Turfanda meyvecilikte Türkiye‘nin ilk sırasını alan Mersin‘in Silifke ilçesinde yetiştirilen çilek, erik ve kayısıdan sonda şimdi de üzüm piyasaya sunuldu.

Turfanda Meyveciliğin Adresi Silifke
Turfanda meyvelerin ilk olarak Türkiye geneline pazarlandığı Atayurt Hal Kompleksi‘nde incelemelerde bulunan Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün, Ziraat Odası Başkanı Mahire Can ve Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, komisyoncularla ve üreticilerle görüştü. Silifkeli çiftçilerin artık daha bilinçli üretim yaptıklarını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, "Üreticimiz artık ürününü daha iyi fiyattan satabilmek için turfanda meyveciliğe yöneldi. Bugün Atayurt halinde de görüldüğü gibi tüm

turfanda meyveleri yan yana görebilmek mümkün. Bu da bilinçli çiftçi ve bilinçli tarımla oluştu" dedi.

Üretimi gerçekleşen çilek, erik, kayısı ve üzüm hakkında teknik bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü Gün, "Silifke ilçemize özgü en önemli tarım ürünümüz çilektir. İlçemizde 6 dekarla başlayan ekiliş 20 bin dekara ulaşmıştır. En önemlisi de bölgede çok büyük istihdam sağlamaktadır. İlçemizde bin 500 aile bu üretim kolunda istihdam edilmektedir. İlçemizde çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 5 adet tesis bulunmaktadır. Kalıntı probleminin olmaması, yetiştirilen çilek çeşidinin kaliteli ve pazara dayanıklı

olması, ayrıca bölgede soğutma ünitesinin bulunması sonucunda ilk olarak 2005 yılında Rusya ve Romanya‘ya 4 bin ton olan ihracatımız, 2006 yılında 10 bin tona, 2007 yılında 9 bin tona, 2008 yılında 12 bin tona, 2009 yılında 15 bin tona ve 2010 yılında 19 bin 250 tona çıkmıştır. Başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan, Çin, İran, Suudi Arabistan ülkelerine ilçemizden çilek ihracatı yapılmakta ve 300 milyon TL ülkemize döviz getirmektedir" diye konuştu.

Türkiye‘nin ilk turfanda eriğinin Silifke‘de üretildiğini ifade eden Gün, "800 dekarlık bir alanda 7 bin ton erik üretiminin gerçekleştirildiği Silifke‘de bunun 400 ile 500 dekarı Göksu Vadisi köylerinde üretilmektedir. Eriğin yaklaşık 8 dönümü de örtü altı sistemle yetiştirilmektedir. Yıllık üretilen eriğin yaklaşık yüzde 70‘i, Keben ve Sabak köylerinden toplanmakta ve 8-10 TL başlangıç fiyatından satılmaktadır" dedi.

Silifke‘nin üzüm üretiminde de adını duyurmaya başladığını belirten Gün, "18 bin 100 dekarlık bir alanda 8 bin 170 ton olarak üzüm üretimi yapılmaktadır. Bu üretim alanının 50 dekarlık bir kısmında örtü altı üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretilen bu üzümün bir kısmı başta Rusya olmak üzeri Doğu Avrupa ülkelerine ihraç edilmekte" şeklinde konuştu.

Mersin‘in Mut ilçesi ile Malatya kayısıda adını duyururken, ilk turfanda kayısının da Silifke‘de üretildiğine dikkat çeken Gün, şunları kaydetti:

"İlçemizde bin 300 dekarlık bir alanda bin 550 ton kayısı üretilmektedir. Üretilen kayısının 90 dekarlık bir alanda erkenci kayısı yetiştiriciliği yapılmakta ve 40 ton ilk turfanda kayısı üretimi elde edilmektedir. Ayrıca ilçemizde 15 dekarlık bir alanda örtü altı kayısı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bin 200 ton kayısı yurt dışına pazarlanmakta ve 19.500.000 TL getirisi olmaktadır."

Silifke‘de tarımın işsizliğin önüne geçtiğini söyleyen Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, "İlçemiz genelinde tarım alanlarında binlerce insan tarım işçisi olarak yaşamını sürdürmektedir. Silifke ve çevresindeki vatandaşların yanı sıra Güneydoğu ve Doğu illerinden gelen binlerce tarım işçisi de geçimini buralardan sağlamaktadır. Silifke tarımı, üreticisinin, tarım işçisinin, pazarlamacısının ve buna benzer yüzlerce iş konulunun en önemli geçim kaynağıdır" dedi.

Kaynak: İHA