Türkmenistan İle Özbekistan Karşılıklı Ticaret Temsilciliği Açacak

Türkmenistan ile Özbekistan hükümeti ekonomik işbirliğini geliştirme kararı aldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Özbekistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette bu çerçevede bir dizi anlaşmalara imza atıldı.

Türkmenistan ile Özbekistan hükümeti ekonomik işbirliğini geliştirme kararı aldı. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Özbekistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette bu çerçevede bir dizi anlaşmalara imza atıldı.

Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından Taşkent’te sıcak bir ortamda karşılandı. Liderler arasında yapılan baş başa ve daha sonra gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelerde ülkeler arasındaki işbirliğinin daha da arttırılmasına yönelik konular ele alındı.

Resmi görüşmelerin ardından Türkmenistan ile Özbekistan hükümeti arasında karşılıklı ticaret temsilciliklerinin açılmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Ayrıca, taraflar bilim ve teknoloji işbirliği anlaşmasına ve Türkmenistan Milli Kültür Merkezi Milli Kütüphanesi ve Özbekistan’ın Alişir Nevai Milli Kütüphanesi arasında mutabakat zaptına imza atıldı.

Türkmen ve Özbek liderler, ikili ilişkiler yanı sıra bölgeyi yakından ilgilendiren Afganistan’daki son gelişmeleri ve Orta Asya’daki su ve enerji sorununu da masaya yatırdılar. Kerimov, Türkmen mevkidaşı Berdimuhamedov’un Afganistan’da kalıcı barışın sağlanması için bu ülkedeki problemlerin barışçıl yolla çözülmesi yönündeki tutumunu ve Afganistan’a yaptığı çeşitli yardımları büyük takdirle karşıladığını kaydererek, Türkmenistan ile Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası örgütler kapsamında işbirliğinin bundan sonra da devam ettirmek istediklerini belirtti.

Türkmen lider Berdimuhamedov, iki ülke ekonomik işbirliğinin hızla geliştiğini kaydederek, son dönemde ticaret hacminin 3 kat artarak 2010 yılında 270 milyon doları bulduğunu belirtti. Türkmenistan ve Özbekistan’ın komşu ülke ve birbirini karşılıklı anlayış ve güven bağlarının birleştirdiğini belirten Türkmen lider, bu avantajın çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Görüşmelerden sonra yapılan ortak basın toplantısında konuşan Berdimuhamedov, Özbekistan’ın önemli ve güvenilir ortağı olduğunu ifade etti.

Berdimuhamedov, dün başlayan Özbekistan temaslarını bugün tamamlayarak ülkesine dönecek.