1,5 Milyar Dolarlık Moda Konferansı Başladı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından tertip edilen 4. İstanbul Moda ve Hazırgiyim Konferansı başladı. İki günlük konferansta 1,5 milyar dolarlık ticaretin zemininin oluşturulması hedefleniyor.

1,5 Milyar Dolarlık Moda Konferansı Başladı
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından tertip edilen 4. İstanbul Moda ve Hazırgiyim Konferansı başladı. İki günlük konferansta 1,5 milyar dolarlık ticaretin zemininin oluşturulması hedefleniyor.

Organizasyonda ‘modanın hayal takımı’ olarak değerlendirilen Ermenegildo Zegna Grup Başkanı Paolo Zegna, Loro Piana’nın CEO’su Pier Luigi Loro Piana, Polo Ralph Lauren’in Üretim ve Tedarikten Sorumlu Başkanı Don Baum ile Zara’nın da içinde yer aldığı Inditex Grup Tedarik Zinciri Tepe Yöneticisi Abel Lopez Cernadas birikimlerini Türk hazır giyim sektörü ile paylaşıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Devlet Bakanı Egemen Bağış ile Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın katıldığı konferansın açılış töreninde söz alan TGSD Başkanı Cem Negrin, modanın hayal takımınının hazırgiyim konferansında bir araya geldiğini belirtti.

Uzun aradan sonra bir başbakanın TGSD ve sektör üyeleri ile buluştuğunu belirten Negrin, konferansta dünyanın 43 önemli marka ve alıcılarıyla Türk imalatçılarını aynı masada topladıklarını dile getirdi.

“İKİ GÜNDE 1,5 MİLYAR DOLARLIK TİCARETİN ZEMİNİNİ OLUŞTURACAĞIZ”

İki gün içinde alım gruplarıyla tedarikçiler arasında 3 bin görüşme yapılacğını vurgulayan Negrin, “Görüşmelerin nihayetinde Türk hazır giyim ihracatına yaklaşık yüzde 10’luk bir artışı mümkün kılacak zemini oluşturacağız. Bu da ortalama 1,5 milyar dolarlık bir ihracata tekabül ediyor.” dedi.

Tekstil ve hazır giyim sektörünün geçen sene 11,5 milyar dolar dış ticaret fazlasıyla Türkiye’ye en faydalı sektör olduğunu aktaran TGSD Başkanı Negrin şöyle devam etti:

“Bizi en yakından izleyen tarım-gıda sektörü sadece 4,3 milyar dolar fazla verdi, yarı rakamımıza bile varamadı. İhracat yarışında zaman zaman önümüze geçen otomotiv sektörü ise 3 milyar dolar açık verdi. 2010’da makine-elektroniğin 19, maden metal sektörünün 8,6, kimyanın ise 6 milyar dolar açık hanelerine yazıldı. En çok ihracatı, en çok istihdamı, en çok döviz fazlasını biz karşılıyoruz.”

“KUMAŞ İTHALATINA VERGİ İHRACATA ZARAR VERİR”

Cem Negrin, kumaş ithalatına getirilmesi öngörülen korumacı vergilerin hazır giyim ihracatına faydalı olmayacağına işaret ederek, “Dokuma kumaşların fiyatı artmaya başladı. Konulacak önlemlerin ardından uluslararası firmalar siparişlerini geri çekiyor. Ancak malum kumaşçılar olmazsa hazır giyimciler de olmaz. Bu sebeple kumaşçılar için enerji veya vergi desteklerini içeren yeni bir Turquality yaratalım. Ve böylece kumaşçılarımızın bize Uzakdoğu şartlarında mal satmalarına imkân tanıyalım. Bu yapı içinde hazır giyim ihracatımız da uçar ve Türkiye ile kimse başa çıkamaz.” ifadelerini kullandı.

“ŞARTLAR OLUŞSUN 3 DÜNYA MARKASI ÇIKARALIM”

Tekstil ve hazır giyim alanında hiçbir alt yapısı bulunmayan İsveç’in H & M gibi bir moda devi çıkardığı dünyada, Türkiye’nin bu yarışın dışında kalamayacağını savunan Negrin, gelecek senelerde en az 3 dünya markası yaratmayı taahhüt ettiklerini bildirdi.

Firmaların başarı ve karlılık oranlarını artırmak için, ekonominin ayrı enstrümanlarını sektör ile buluşturduklarını kaydeden Cem Negrin, ihracat sigortası alanında dünyanın en önemli kurumlarından Coface’la yapılan anlaşmayla yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat riskini minimize ettiklerini dile getirdi.

LORO PIANA: İTALYA EKONONOMİSİNE TÜRK DERSİ GEREKİYOR

Loro Piana’nın CEO’su Pier Luigi Loro Piana, düşük gelir ve ucuz işcinin zengin ülkeler yaratmayacağını kaydederken, Türk hazır giyim sektörünün katma değerili ürünlere odaklanmasını önerdi.

Kalifiye üretime, yenilikçiliğe, hizmete ve değere yatırım yapılması halinde başarının kendiliğinden geleceğini anlatan Piana, “Türkiye’de pek çok fabrika turladım. Gördüm ki tecrübe ve bilgi birikimi var. Pek çok ülkenin yapamadığı takım elbise dikmeyi sizler çok iyi yapıyorsunuz. Bu başarınızı çok daha iyi yerlere getirebilirsiniz.” dedi.

Piana, fabrikaları bir bölgeden başka bir bölgeye taşıyarak maliyetleri indirmenin bir noktaya kadar faydalı olabileceğini, ancak uzun vadede daha ucuzu üreten birileri çıktığında bu taşıma işlemlerinin de anlamına yitireceğini ifade etti.

İtalya ile Türkiye ekonomisi kıyaslandığında arada çok fark olduğuna değinen Piana, sözlerini şöyle tamamladı:

“İtalya’da yüzde 2’lik sabit bir büyüme var. Ancak Türkiye ekonomisinde sizler yüzde 8’leri gördünüz. Ayrıca Türkiye’de alım gücü 2000’den bu yana çok değişti. 2000’de senelik harcama 24 bin dolarken şimdi 60 bini aşıyor. Oysa İtalya’da alım gücü senelerdir hemen hemen aynı seviyelerde. Bu alanda Ortadoğu’nun köprüsü olan sizlerden ve Türkiye’den öğreneceğimiz çok şey bulunduğuna inanıyorum. Çünkü görüyorum ki siz bu konuda bizden çok iyisiniz.”

DON BAUM: POLO KALİTELİ ÜRETİM İÇİN LİSANSLARINI GERİ ALIYOR

İstanbul gibi mükemmel bir dokuda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Polo Ralph Lauren Üretim ve Tedarikten Sorumlu Başkanı Don Baum da kalifiye üretime vurgu yaptı. Ortaklarıyla en ufak bir güven sorunu ile karşılaşmadıklarından bahseden Baum, buna rağmen daha kaliteli sürüm için tek tek tüm lisanlarını geri topladıklarını açıkladı.

Bir ülkenin sektörlerini geliştirmesi için öncelikle adını iyi satmasını tavsiye eden Baum, Türkiye’nin ekonomik bunalımı fırsata çevirdiğini ve üçüncü dünya ülkesi olmaktan çıktığını vurguladı. Buna karşılık iş hacmi rakamlarında dörtte üç oranda gerileme görüldüğünden yakınan Baum, bunun gerek ekonomik gerekse siyasi olarak sorgulanmasını istedi.