Petrole Zam Ukrayna’Nın Doğal Gaz Fiyatlarını Yüzde 12 Arttırdı

Ukrayna’nın, ithal aldığı doğal gaz fiyatını petrole endekslemesi ithal doğal gazın fiyatlarını arttırıyor. Yılın ikinci çeyreğinde, Ukrayna’nın Rusya’dan satın aldığı doğal gazın fiyatı yüzde 12 artarak bin metre küp fiyatı 295,6 dolara ulaştı.

Ukrayna’nın, ithal aldığı doğal gaz fiyatını petrole endekslemesi ithal doğal gazın fiyatlarını arttırıyor. Yılın ikinci çeyreğinde, Ukrayna’nın Rusya’dan satın aldığı doğal gazın fiyatı yüzde 12 artarak bin metre küp fiyatı 295,6 dolara ulaştı.

Ukrayna Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Ukrayna sınırında bin metre kare doğal gazın fiyatı 295,6 dolar olduğunu belirtildi.



Ukrayna’nın dışarıdan aldığı Rus doğal gazının fiyatı 2010 yılın son çeyreğindeki bin metre küpü 252 dolar iken 2011 yılın ilk çeyreğinin fiyatı 264 dolara çıkmıştı.

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan doğal gaz krizi akabinde 2009 yılı başında yapılan anlaşma gereğince 2020 yılına kadar Ukrayna, Rusya’dan aldığı doğal gazın fiyatı; gazoil, dizel ve petrol ürünlerindeki fiyat değişikliği baz alınarak hesaplanıyor. Rusya’dan doğal gazı Avrupa ülkelerinin fiyatlarından almaya başlayan Ukrayna’ya, Rusya, Kırım’da bulunan Rus Karadeniz filosunun 25 sene kira sözleşmesinin uzatması karşılığında yüzde 30’luk indirimini yapmıştı. İndirimle birlikte 2010 yılın ikinci çeyreğinde bin küp metre doğal gaz fiyatı 305,6 dolardan 232,8 dolara inmişti.

Daha sonra dünyadaki petrol fiyatların artmasından dolayı 3. Çeyrekte 248,7 dolara ulaştı ve 4. Çeyrekte ise yaklaşık olarak 252 dolar oldu.

Bu sene Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da olaylardan dolayı fırlayan petrol fiyatları Ukrayna’yı da etkiledi.

2011 yılın 1.çeyreğindeki bin metre kare doğal gaz fiyatı 264 dolarken 2. Çeyreğinde yaklaşık olarak

295 dolar oldu. Genel olarak uzmanlar yılın sonu itibari ile gaz fiyatı 300 dolara kadar çıkacağı tahmininde bulunuyor.

UKRAYNA, RUS DOĞAL GAZININ FİYATINI SORGULUYOR

Ukrayna devlet televizyonunda bir tartışma programına katılan Ukrayna Başbakanı Nikolay Azarov, Ukrayna’nın satın aldığı doğalgaz için ödediği rakamı sorguladı. Ukrayna’nın doğalgaza AB ülkelerinden neden daha fazla ödediğini anlamakta zorluk çektiğini ifade eden Azarov, Rusya’dan daha uzak ülkelerin doğalgaz için Rusya’ya daha yakın bir ülkeden daha az ödemesinin anlaşılmaz olduğunu söyledi.

Ukrayna için doğalgaz fiyatının belirlenmesinde uygulanan formülün çelişkileri bulunduğunu ifade eden Azarov: “Ukrayna’nın satın aldığı doğalgazın fiyatı gaz ile endeksli. Bu ürün Ukrayna enerji sektöründe neredeyse hiç kullanılmaz. Burada mesele doğalgazı ikame edecek ürünler. Avrupa’da bu anlaşılabilir, biz de ise doğalgaza alternatif kömür var. Neden formülde kömür kullanılmıyor?” diye konuştu.

Ukrayna bir süredir doğalgaz fiyatlandırılmasında kullanılan formülün gözden geçirilmesini istiyor.