Kocaeli, Baharı Roman Festivaliyle Karşılıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 5-8 Mayıs tarihleri arasında 1. Roman Festivali düzenleyecek. Festival çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi, efsanevi grup Gypsy Queens-Kings, Balkan müziğinin dünyaca ünlü besteci ve yorumcusu Goran Bregoviç, Kibariye ve Ciguli’yi Kocaelililerle buluşturacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 5-8 Mayıs tarihleri arasında 1. Roman Festivali düzenleyecek. Festival çerçevesinde Büyükşehir Belediyesi, efsanevi grup Gypsy Queens-Kings, Balkan müziğinin dünyaca ünlü besteci ve yorumcusu Goran Bregoviç, Kibariye ve Ciguli’yi Kocaelililerle buluşturacak.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, festivalin birlik ve beraberliğe katkı sağlayacağını söyledi. Kocaeli’nin, yoğun göç sebebiyle Türkiye’nin bütün illerinden, Kafkaslardan ve Balkanlardan gelen farklı etnik ve kültürel zenginlikleri içinde barındıran yapısıyla, Türkiye’nin aynası ve minyatürü konumunda olduğunu belirten Yazıcı, “Kocaeli’nde yaklaşık 50 bin civarında oldukları tahmin edilen Romanlar da bu kültürel mozaiğin en renkli zenginliklerinden birini oluşturuyor. Farklı bölgelerden gelen Romanlar ortak bir mekânda buluşturulacak. Festival, kültürel zenginliklerini birbirleriyle ve tüm Kocaeli halkıyla paylaşmalarına ortam hazırlayacak. Ayrıca, hükümetimizin Roman açılımı kapsamında yapmış olduğu çalışmalara yerel bir katkı sağlayacak.” dedi.



Romanların, yıllardır Hıdırellez şenliklerini ‘Kakava’ şenlikleri adı altında 5, 6, 7 ve 8 Mayıs tarihlerinde kutladıklarını belirten Genel Sekreter Yazıcı, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tasarladığı festivalle Romanlara ait bütün değerleri, renkleri aynı festival kapsamında Kocaeli halkının, Türkiye’nin ve hatta dünyanın gündemine getirmek amaçlanıyor. Festivalin yapılacağı Sekapark da Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı Serdar, Kozluk gibi mahallelere en yakın ve en geniş alan olma özelliği taşıyor.” ifadelerini kullandı.



Öte yandan, Roman Açılımı çerçevesinde gerçekleştirilecek olan festivalin merkezi Sekapark olacak. Konserler, eğlenceler, kına gecesi ve nikâhla renklenecek olan festivalde, Romanlar, hem gönüllerince eğlenecek hem de Kocaeli’ne renk katacak.



Bu arada, festival boyunca Sekapark alanında oluşturulacak bir alanda Romanlara dair ne varsa her şey gösterime sunulacak. Roman kültürünü anlatan sergiler, Çiçekçilerin oluşturduğu çiçek düzenleme sanatının, kaynakçılık ve kalay yapmanın öğretildiği stantlar, Roman yemekleri, amatör müzik gruplarının mini gösterileri vs. kurulacak stantlarda çiçekçi, sepetçi, macuncu, kalaycı, manici, müzik evi, faytoncu, demirci, süpürgeci, elekçi, yöresel yemekler evi gibi bölümler ve Roman çadırları kurulacak. Çadırların etrafında eşek, horoz, tavuk, körük, çekiç, örs, ateş gibi unsurların yanı sıra panayırda bulunanlar Roman kostümleri giyecek.



Hükümet tarafından başlatılan Roman açılımına paralel olarak yerel bir katkı bağlamında Büyükşehir Belediyesi de çeşitli projelere imza atıyor. Bu festivalin yanı sıra birçok çalışma güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. Roman derneklerle birlikte yapılan çalışmalar, kentte birlik ve beraberliği artırıyor.