Sigarayı İlaçla Bırakmak Mümkün

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Adana Şubesi Başkanı Prof. Dr. Melek Köksal Erkişi, sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaçla destek almalarının mümkün olduğunu bildirdi.

Sigarayı İlaçla Bırakmak Mümkün
Prof. Dr. Melek Köksal Erkişi, yaptığı açıklamada, sigaranın 7 binden fazla zehirli madde barındırdığını belirterek, "Zararlarının geniş halk kitlelerine anlatılması ilk basamaktır. Sağlık Bakanlığı‘nın ülke genelinde açtığı ve sayıları giderek artan sigara bıraktırma merkezleri bu konuda atılmış önemli bir adımdır. Kapalı alanlarda sigara içilmesinin kanunen yasaklanması ise sigara içmeyenleri korumanın yanında sigara içenler için de caydırıcı olmaktadır" dedi.

Tiryakilerin çoğunun keyif aldıklarından sigara içmeye devam ettiklerini, bazılarının ise bırakmayı çok istedikleri halde, yoksunluk belirtileri nedeniyle bırakamadıklarına işaret eden Erkişi, "Sigara içerdiği nikotin, eroin ve kokain gibi çok güçlü bir bağımlılık yapıcı maddedir. Sigara bir keyif vericidir. Aynı keyfi almak için her seferinde alınan nikotinin miktarını artırmak gerekir. Üstelik nikotin alınmadığında oluşan erken ve geç yoksunluk bulguları bazen çok şiddetli olabilir" diye konuştu.

Sigara bırakmada ilk ve en önemli basamağın kişinin sigarayı kesin olarak bırakmaya karar vermesi olduğuna işaret eden Erkişi, şunları kaydetti:

"Çoğu tiryakinin yaptığı gibi kesin karar verip, hemen sigarayı bırakmaktır. Şahıs bir tarih belirlemeli, bu tarihi yakın çevresindeki herkese söylemeli ve yaşadığı çevredeki tüm sigaraları atmalıdır. Sigara bırakma merkezlerindeki destek gruplarına katılmak veya bir psikoterapistten yardım almak mümkündür. Yurt dışında bazı hipnoz programları dahi geliştirilmiştir. Akupunktur işlemi sigarayı bırakmak ve yeniden başlamamak konusunda kararlı olmaya yardım edebilir. Sigarayı bırakmaya karar veren şahıs,

bol su içmeli, banyo yapmalı, giysilerini ve yaşadığı çevreyi sigara içeriklerinden arındırmalıdır."

Sigaranın içerdiği nikotinin giderek daha düşük dozlarda verilerek yoksunluk bulgularının tedavi edilebileceğini belirten Erkişi, "Piyasada nikotinin sakızı, şekeri, ağızda eriyen tabletleri, burun veya ağızdan uygulanan sprey ve bantları var. Böylelikle sigaranın içerdiği diğer zararlı maddeler vücuda girmeden, nikotinin eksikliği kısmen yerine konup, sigaraya olan istek giderek azaltılır. Filtrelemek sigaradaki zararlı maddeleri biraz azaltabilir. Fakat tamamen süzmez. Tiryaki sigaradan aldığı aynı

hazzı almak için içtiği sigaranın miktarını artırır. Böylelikle sigaranın içerdiği 4 binin üzerindeki tüm zararlı maddelere daha yoğun biçimde maruz kalmak gibi önemli bir riski vardır. Sigarayı bıraktırmakta etkin bir yöntem değildir" şeklinde konuştu.

Bitkisel sigaraların nikotin içermediğini, yoksunluk bulgularını gidermediğini, elektronik sigaraların ise su buharı veren ve ucunda ışık yanan sigara şeklinde cihazlar olduğunu belirten Erkişi, sigarayı bırakmaya çok kararlı olan tiryakilerde psikolojik olarak sigara içmeye devam ediyormuş hissini yaratabileceğini, fakat nikotin yoksunluk bulgularını gidermeyeceğini veya azaltmayacağını vurguladı.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin yoksunluk yani yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, açlık hissi, sigara içme dürtüsü hissediyorlarsa, nikotine başlamadan bir doktor veya merkezden profesyonel yardım alması gerektiğini vurgulayan Erkişi, "Nikotin yerine konma tedavisi uzman kontrolünde olmalıdır. Tiryakiler, Sağlık Bakanlığı‘nın açtığı merkezler yanında bazı özel merkezlerden de yardım alınabilirler. Farklı yöntemler birlikte uygulanabilir" dedi.

Sigarayı bırakmak isteyenlerin ilaçla tedavi edilebildiğini söyleyen Erkişi, "Etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış iki ilaç var. Bunlardan ilki Bupropion (Zyban) nikotin içermez. Önceleri depresyon tedavisinde kullanılırken, daha sonra sigara içme isteğini 7-10 hafta gibi uzun bir süre boyunca çok azalttığı belirlenmiştir. Beyinde sigara içme isteğini azaltan kimyasal maddeleri artırır. Sigara bıraktırmakta kullanılan diğer ilaç ise Varenicline‘dir (Chantix). Bu ilaç ise beyin hücrelerinin nikotini

tanıyıp, hücre içine taşıyan alıcılarını baskılar. Böylelikle şahıs sigara içmeyi sürdürse de keyif alamaz" diye konuştu.

Kaynak: İHA