Uluslararası Araştırma Komisyonunun "Kırgızistan Haziran 2010" Raporu

Kırgızistan‘ın Güney bölgesinde yer alan Oş ve Celal-Abad eyaletlerinde 2010 yılının haziran ayında yaşanan etnik çatışmaları araştıran Uluslararası Araştırma Komisyonu‘nun Başkanı Kimmo Kiljunen çatışmanın çıkma nedeninin "siyasi fanatizm" olduğunu ifade etti.

Kabar Ajansı‘nda düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Başkan Kimmo Kiljunen, "Farklı ülkelerden seçilen ve çeşitli alanlarda deneyimi olan uzmanlarla bir araya geldik ve çatışmanın çıkma nedenlerini araştırma sırasında 700‘den fazla hem Özbek hem de Kırgız ulusundaki vatandaşlarla görüştük. Binden fazla fotoğraf ve video kaydını inceleyip, etnik çatışmanın herhangi bir millete karşı soykırım olmadığını tespit ettik" diye konuştu.

İnsanlığa karşı suçların işlendiğini ve en fazla zarar görenlerin de Özbek ulusundakiler olduğunu söyleyen Kiljunen, "Ölenlerin yüzde 74‘ü Özbekler, yüzde 25‘i de Kırgızlar" dedi.

Raporda ayrıca, Kırgız polislerinin ve hükümetin olayların başladığı anda önlem almakta ve gerginliği düşürmede geç ve çaresiz kaldığı belirtildi.

Kırgızistan Milli Araştırma Komisyonu 2010 olayları ile ilgili inceleme başlatmış, inceleme sonucunda Geçici Hükümet yetkilileri suçlu bulunmuştu.

Kaynak: İHA