Nazarbayev: Astana Ekonomik Forumu’Na İlgi Her Geçen Yıl Artıyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinde bugün 4. düzenlenen Astana Ekonomik Forumu’nun her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, katılımcı sayısının da arttığını ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkesinde bugün 4. düzenlenen Astana Ekonomik Forumu’nun her geçen yıl daha fazla ilgi gördüğünü belirterek, katılımcı sayısının da arttığını ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, 4. Astana Ekonomik Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı. Nazarbayev, bugün Astana’da ekonomik forumun 4.süne ev sahipliği yaptıklarını belirterek, Astana Ekonomik Forumu’nun katılımcısının her geçen yıl arttığını ve daha çok ilgi gördüğünü ifade etti. Dünya kamuoyunun yeni döneme girdiğini söyleyen Kazak lider, bununla yeni gelişme dönemi başladığını aktardı. Nazarbayev, yeni dönemde ekonomik ve finans düzeninin gelişinin herkesi etkileyeceğini belirterek, bütün ülkelerin bundan eşit hak elde edebilmesi için düzenin kurulmasında rol almaları gerektiğini kaydetti.

Kazakistan’ın son dönemde dünyadaki krizlerden nasıl etkilendiğini anlatan Nursultan Nazarbayev, ülkesinin krizleri atlattığını ve dinamik gelişme gösterdiğini söyledi. Kazakistan’ın Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra durma dönemi yaşadığına değinen Kazak lider Nazarbayev, en son dünya genelinde yaşanan finans krizini de başarılı bir şekilde atlattıklarını bildirdi. Kazakistan Cumhurbaşkanı, “Son 20 senede sadece ülkemizi kurmakla kalmadık, 12 yılda yeni başkent de kurduk. Bu Kazakistan’ın geleceğini parlak olduğunun bir göstergesi.” dedi.

Ülkesinin 2016 yılında GSYH’yı gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmayı hedeflediğini aktaran Nazarbayev, düzenlenen forumun ekonomi ve finans sektöründeki engelleri aşmak için ortak fikir birliği oluşturmak için bir ortam sunduğunu söyledi. Yaşanan krizlerden sonuçlar çıkararak, forumda bir araya gelen alanının uzman ve Nobel ödüllü ekonomistlerden çözüm önerilerini tartışmalarını istedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, ekonomi ve finans sektörünün eksikliklerine değindiği konuşmasında, sorunların çözümünde ülkelerin işbirliği yapması ve ortak bir eylem planı belirlemesi gerektiğini ifade etti.

Dünyanın Arap ülkelerindeki ayaklanmalar ile insanların sosyal durumları üzerine dikkat çektiğini belirten Nazarbayev, günümüzdeki finans sistemi ve ekonomik düzenin bu konuya çözüm bulabilecek durumda olmadığını aktardı.

Ülkesinin enerji sanayi dışında özellikle buğday ve büyük baş hayvan yetiştirilmesinde önde olduğunu ifade eden Kazak lider, yabancı işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya devam etti.

Nursultan Nazarbayev en son foruma gelen bütün katılımcılara teşekkür ederek, yapılacak oturumlarda ekonomi ve finans sektörünün sorunları ile ilgili yeni çözüm önerileri çıkacağı inancını dile getirdi.

Forumu Cihan Haber Ajansı mikrofonlarına değerlendiren Kazakistan’da yatırımları bulunan Türk şirketi Sembol İnşaat Yatırım Müdürü Tarık Volkan Oskay, bu yıl 4.cüsü düzenlenen foruma ilginin yıldan yıla attığını söyledi. Oskay, bu formlar sayesinde Kazakistan’ın dünya platformlarında önemi daha da arttığını kaydeden Oskay, bu sayede Kazakistan’ın yatırım da kazandığını ifade etti. Oskay, “Kazakistan, gerek siyasi gerek ekonomik platformda attığı adımlarla, Osta Asya’da liderliğe soyuna bir ülke konumuna geldi.” dedi.