Arınç: Anayasa Değişikliğine 500 Vekil De Evet Dese Halk Oylamasına Gideceğiz

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 12 Haziran seçimlerinin ardından yapmayı planladıkları anayasa değişikliği için mutlaka referanduma gidileceğini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 12 Haziran seçimlerinin ardından yapmayı planladıkları anayasa değişikliği için mutlaka referanduma gidileceğini açıkladı.

    Bakan Arınç, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda anayasa değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de hali hazırda yürürlükte olan Anayasa’nın 1982 yılında yapıldıktan sonra defaten değişikliğe uğradığını hatırlatan Arınç, yeni bir anayasaya ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

    AK Parti’nin dışındaki partilerin anayasa yapma konusunda net bir çalışma yaptığını savunan Arınç, şunları söyledi: “Bu geçmiş dönemden beri AK Parti’nin iddiasıdır. Bizim mutlaka yeni bir anayasa yapmamız lazım. Anayasa mümkün olduğu kadar katılımcı bir şekilde yapılmalı

Meclis’te 500 oyla da kabul edilse, mutlaka halk oylamasına gidilecek. Parlamento içerisinde ne kadar onay alırsa alsın sonunda mutlaka referanduma gideceğiz.”

    Anayasanın temel bir belge olduğunu dile getiren Bülent Arınç, şöyle devam etti: “Bizim Anayasamız 185 maddesi ile bir ansiklopedi gibi. Artık böyle olmayacak. Herkesin anlayacağı bir anayasa olacak. Herkesin lastik gibi çektiği anayasa var elimizde. Birey içerikli, devlet millet kaynaşmasını sağlayacak bir anayasa yapılmalı. İdeolojik olmayacak bir anayasa hazırlanacak. İdeoloji kokan maddeleri ayıklamamız lazım. Biz düşüncemizi ortaya koyup mutakabat arayacağız. Kürt kökenli vatandaşlarımız dilini konuşamıyor, kitabını yayamıyordu. Son yıllarda yaptığımız en büyük atılımlar bu etnik unsurların tüm haklarının verilmesiyle sonuçlandı. Bölgede yaşayan insanlarla bir araya geliyoruz, onların taleplerinin yüzde 99’unu karşıladığımızı görüyoruz. Ancak BDP ile mutakabata varmak mümkün değil.”

"İFADELER SERT OLABİLİR AMA HAKARET OLMAMALI"

Siyasette sert ifadelerin kullanılabileceğini kaydeden Arınç, üzücü olanın işin hakarete varması olduğunu ifade etti. Arınç, şöyle devam etti: “Normal şartlarda insanların kullanmayacağı çirkin sözleri meydanlarda kullanması kötü. Normal ilişkilerinizde konuştuğunuz insanlar meydanlara çıkınca farklılaşıyor.”

    CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Zonguldak’ta sarf ettiği sözlere ‘Zırva tevil götürmez’ sözleriyle tepki gösteren Bakan Arınç, yapılan açıklamalardan tatmin olmadıklarını dile getirdi. Arınç, şunları kaydetti: “Açıklamalardan tatmin olmadık, orada alanen hakaret ve küfür var. Normal dozda bir konuşma yapacakken o söz aklınıza gelince biz de etkileniyoruz. Kılıçdaroğlu ile ona cevap yetiştirmeye çalışan Başbakan arasında yaşanan sert tartışmalar başkalarına da sirayet ediyor. CHP liderine o kelimeyi yeniden konuşması için alkış tutan, tezahürat yapan CHP’liler var. Tek yapması gereken şey özür dilemekti, ağzımızdan kaçtı, demekti. Sonrasında ise bunları bir daha konuşmamak gerekir.”

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin normal ortamda konuştuğu sözler ve üslubu sebebiyle saygı duyduğu bir insan olduğuna işaret eden Arınç, ancak kürsüye çıktığında çok ağır sözler söyleyebildiğini sözlerine ekledi.