Terör Zararlarından Dolayı Vatandaşa 2 Milyar Tl Ödendi (Özel)

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen terörle mücadele kapsamında mağdur olan vatandaşların zararları devlet tarafından karşılanmaya devam ediyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yürütülen terörle mücadele kapsamında mağdur olan vatandaşların zararları devlet tarafından karşılanmaya devam ediyor. İçişleri Bakanlığı‘nın verilerine göre terör ve terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetlerden dolayı vatandaşların uğradıkları zararlar için şimdiye kadar 2 milyar 232 milyon 750 bin 810 TL ödeme yapıldı.

    5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında ölüm, yaralanma ve sakatlanmadan kaynaklanan zararlar, taşınır ve taşınmazlarda oluşan zararlar, tarım ve hayvancılıkla ilgili zararlar ile terör nedeniyle göç etmek zorunda kalan vatandaşların mal varlıklarına ulaşamamaları nedeniyle uğradıkları zararlar karşılanıyor.

    Kanun kapsamındaki zararların karşılanması amacıyla illerde vali yardımcıları başkanlığında Zarar Tespit Komisyonları oluşturuldu. Başvuruların yoğun olduğu Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Siirt, Şırnak ve Tunceli gibi 9 ilde ise birden fazla komisyon kuruldu. Halen ülke genelinde 51 komisyon çalışmalarına devam ediyor. 43 komisyon ise çalışmalarını tamamladı.

    Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 2004‘ten Aralık 2010 sonuna kadar zarar tespit komisyonlarına toplam 358 bin 506 başvuru yapıldı. Bu başvurulardan 259 bin 462 adedi sonuçlandırıldı. Bunlardan 146 bin 441 başvuru için tazminat ödenmesine karar verildi. 113 bin 21 başvuru ise reddedildi.

    Bugüne kadar komisyonlarca olumlu sonuçlandırılan ve sulhname imzalayan vatandaşlara 2 milyar 232 milyon 750 bin 810 TL ödendi.

Taşınır ve taşınmaz mallarda meydana gelen zararlar ile tarım ve hayvancılıkla ilgili zararların tespitinde kullanılacak ortak standartlar da belirlenerek, değer aralıklarını gösteren tablolar oluşturuldu ve uygulamada yararlanılmak üzere illere gönderildi. Ortak yazılım programı geliştirildi. Eğitim çalışmaları tamamlandı.

KDRP İÇİN 28 PROJE

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) kapsamında 30 Haziran 2009 tarihinde yayınlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile projenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenerek ‘proje esaslı ödenek tahsisi‘ usulüne geçildi.

    2010 yılı ödeneği olan 16 milyon 159 bin TL, 2009 yılından devam eden 3 ve 2010 yılında valiliklerce teklif edilen projelerin değerlendirilmesi sonucu seçilen 28 yeni projeye aktarıldı. Bu projeler ağırlıklı olarak öğrenci yurdu ve sosyal içerikli (toplum merkezi, gençlik merkezi, kadın ve çocuk eğitim merkezi vb.) projeler ile tarım ve hayvancılık, altyapı, meslek edindirme ve istihdam, projeleri kapsıyor.