Ayvalık’Ta Ali Çetinkaya Coşkusu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, 29 Mayıs 1919 tarihinde Anadolu’yu işgal eden düşmana ilk askeri kurşunu atılmasının92. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Ayvalık’Ta Ali Çetinkaya Coşkusu
Ayvalık’ta 29 Mayıs 1919 tarihinde Anadolu’yu işgal eden düşman askerlerine Yarbay Ali Çetinkaya komutasında ki 172. Alay tarafın ilk askeri kurşunla, Kurtuluş Savaş’ının başlaması nedeniyle biri Ayvalık Merkez, diğeri de Cunda olarak da bilinen Alibey Adası’nda yapılan törenlerle kutlandı. Törenlerde, Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, İlçe Garnizon Komutanı J. Personel Albay Mehmet Canlı, CHP Balıkesir Milletvekili adayı Hüsnü Erol, daire amirleri, askeri erkan, ilçede faaliyet gösteren siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk anıtına çelenklerin sunulmasının ardından yapılan törende çeşitli okulların öğrencileri günün anlam ve önemine ilişkin şiirler okurken, halk oyunları ekiplerince sergilenen gösteriler ilgiyle izlendi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmaların da yapıldığı törende konuşan, Yüzbaşı Murat Şahin, Kurtuluş Savaşında Anadolu’yu işgal eden düşmana Yarbay Ali Çetinkaya komutasında ki 172. Alay’ın attığı ilk askeri kurşunun, Anadolu’yu düşman işgalinden kurtulmasında ki en büyük meşale olduğunu vurgulayarak, Ali Çetinkaya’nın hatıralarından alıntılar yaparak 28 Mayıs ve 29 Mayıs 1919 sürecini anlattı. Şahin, konuşmasının son bölümünde, Kurtuluş Savaşının kahramanlarını yad ederek, onlardan emanet aldıkları vatanın her karış toprağını gerektiğinde canları pahasına korumaya kararlı olduklarının altını çizdi.

Yüzbaşı Murat Şahin’in ardından kürsüye gelen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, geçmişte meydana gelen bir olayın tarihsel nitelik kazanabilmesi için, öncelikle yeri ve zamanı ile olayda yer alan kişi ve toplumların bilinmesi gerektiğini belirterek, “Özgürlük arayışı insanın aynı zamanda kimliğini bulma arayışıdır. Birinci emperyalist paylaşım savaşının ardından yenilerek bitap düşmüş bir imparatorluğun toprakları hiç duraksamadan işgal edilmeye başlamıştı. İşgale karşı koyacak tek güç halkın özgürlük arayışıydı. İlk işgal edilen yerlerden biri olan İzmir’de Gazeteci Hasan Tahsin Bey kişisel karşı koyuşuyla halkın gelmekte olan tepkisinin ilk işaretini vermekteydi. Örgütlü silahlı güçler düzensiz bir biçimde direniş örgütlemeye çalışıyorlardı. İşte bu süreçte Yarbay Ali Çetinkaya komutasında ki 172. Alay, 29 Mayıs 1919’da Ayvalıkta işgalci kuvvetlere karşı düzenli ordu direnişiyle ilk kurşunu atarak bugünü tarihi kayıtlara geçirmiştir. Ne mutlu bizlere ki, bağımsızlığa giden yolun ilk ışığı güzel Ayvalık’ımızda yakılmıştır. Bugün onca fedakarlıklarla kurulmuş olan Bağımsız, Laik-Demokratik Cumhuriyetimize her zamankinden daha kararlı ve bilinçli bir şekilde sahip çıkmak, Onun kazanımlarını ve değerlerini korumak onurlu her Türk yurttaşının birincil görevidir” dedi.

Sözlerine şehit ve gazileri anarak başlayan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise, 29 Mayıs 1919’da Ayvalık’ta Kurtuluş Savaşının meşalesini yakan, Mehmetçikleriyle beraber düşmana karşı ilk kurşunun atıldığı Ayvalık’ta Türk Milletinin makus tarihini değiştiren Ali Çetinkaya ve silah arkadaşlarına duyulan minnettarlığa dikkat çekti.

Kaymakam Nalbant, “Kurtuluş Savaşında Ayvalık’ın adını tarihe altın harflerle yazdırırken, Türkiye’nin ilk Bayındırlık Bakanı, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı merhum Ali Çetinkaya’yı Ayvalıklılar unutmayacaklar ve unutturmayacaklardır. Ayvalık’ta 172. Alay Komutanlığı görevini yapan Yarbay Ali Çetinkaya, 29 Mayıs 1919’da Ayvalık’ı işgal eden Yunan ordusuna karşı ilk kurşunu atarak, Batı Anadolu’da Ayvalık cephesini oluşturmuş ve yurt savunmasında son derece etkili olmuştur” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kafkas Halk oyunları ve akabinde yapılan resmigeçidin ardından ikinci tören için Ali Çetinkaya’nın ismini taşıyan Cunda olarak da bilinen Alibey Adasına geçildi.

Burada ki törenler, Ali Çetinkaya büstünün önüne çelenklerin konulması, yapılan konuşmalar, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve Şef Ergün Tekincan’ın öncülüğünde Ayvalık Belediye Bandosunun verdiği konserle sona erdi.

TÖREN SONRASINDA CUMHURİYET GÜÇ BİRLİĞİ BAŞBAKAN ERDOĞAN’A YÖNELİK ÇOK SERT BİR AÇIKLAMADA BULUNDU

Törenlerin ardından, Cumhuriyet Güç Birliği Balıkesir Bağımsız Milletvekili adayı Kartal Cemil Demir, bir süre önce Çorum mitinginde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Ali Çetinkaya için ‘Kel Ali’ ve Cellat Ali’ gibi terimleri kullanması nedeniyle beraberinde bulunan Cumhuriyet Güç Birliği Platformunu oluşturan partilerin temsilcileriyle birlikte sert bir basın açıklaması yaptı.

Demir yaptığı açıklamada, “Bugün burada işgalci Yunan ordusuna karşı 29 Mayıs 1919’da Ayvalık’ta ilk kurşunu atan Balıkesir’imizde Milli Mücadeleyi resmen başlatan 172. Alay Komutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve silah arkadaşlarını saygıyla ve minnetle anıyoruz” dedi. Kartal Cemil Demir, “Türkiye Cumhuriyeti’mizin Başbakanlık koltuğunda oturan Tayip Erdoğan 11 gün önce, 18 Mayıs 2011 tarihinde Çorum’dan şöyle seslendi; ‘Ali Çetinkaya. Bu ismi tanıyor musunuz? Şimdi lakabıyla söylüyorum. ‘Kel Ali’ yada ‘Cellat Ali’. Şimdi bu ismi tanıyor musunuz? Ben size kim olduğunu söylüyorum. Bu Ali Çetinkaya merhum Çorum’lu İskilipli Atıf Hocamızın idamına karar veren hakimdir. Tayip Erdoğan’ın ‘Kel Ali’, ‘Cellat Ali’ dediği Ali Çetinkaya, bugün burada anısına toplandığımız ve saygıyla andığımız Ali Çetinkaya, Kurtuluş Savaşımızın kahramanlarından yiğit bir Türk Subayıdır. Ayvalık’ta, Burhaniye’de, Edremit’te, Gömeç’te Ali Çetinkaya ismi bugün de cadde, park ve okullarımızın isimlerinde yaşamaktadır. Ali Çetinkaya Cumhuriyetimizin ilk Bayındırlık Bakanı’dır. Tayip Erdoğan’ın savunduğu, ‘İskilipli Atıf Hocamız’ dediği kişi ise; “Yunan uçaklarının Anadolu üzerine attığı bildirilere yer alan, ‘Yunan askerleri, padişahımız efendimizin daveti üzerine gelmişlerdir. Onlara saygılı olun. Mustafa Kemal asidir. Kuvayi Milliye’ye katılmayın” sözlerinin altında imzası olan kişidir. Yani Tayip Erdoğan’ın Atıf Hocası; Kurtuluş Savaşımızda düşman ordusunun yanında saf tutan kişidir. Tayip Erdoğan Kurtuluş Savaşımıza, Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşuna savaş açmıştır. Kurtuluş Savaşımızla kurduğumuz Cumhuriyet’in kahramanı, İlk Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya bir yandan devlet töreni ile anılırken, diğer yandan hükümetin başı tarafından hakarete ve saldırıya uğramaktadır. Bu durum, Cumhuriyetimizin hiç olmadığı kadar tehlikede olduğunu açıkça göstermektedir” diye konuştu.

Kartal Cemil Demir yaptığı basın açıklamasında CHP’ye de, “20 Mayıs 2011 tarihinde Ali Çetinkaya’nın şanlı adının taşına toprağına yazıldığı Edremit Körfezine gelen Kılıçdaroğlu, Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte Halk Partisinin kurucularından olan Ali Çetinkaya’ya neden sahip çıkmamış? Bu konuda neden hiç söz etmemiştir de, Edremit halkına ‘Salla zeytini Recep düşecek’ hafifliğinde söylemlerde bulunmuştur” sözleriyle eleştirmesi de dikkat çekerek, MHP’li Milletvekili adaylarına da ‘Ali Çetinkaya’ya hakareti sinenize mi çekeceksiniz?” sorusunu yöneltmesi alkışlarla karşılık bulduğu gözlendi.

Kaynak: İHA