Bursa İl Sağlık Müdürlüğü: Ağlayan Bebeğin Mutlaka Bir Derdi Vardır

Bebekler, kucak isteklerini, ilgi beklentilerini belirtmek için, açlıktan, altlarını kirletmiş olmaktan, altlarında pişik olmasından veya gaz sancısından dolayı ağlıyor. Uzmanlar, 2 aydan büyük olan bebeklerin de ilgi beklentisi için ağladıklarına dikkat çekiyor.

Bebekler, kucak isteklerini, ilgi beklentilerini belirtmek için, açlıktan, altlarını kirletmiş olmaktan, altlarında pişik olmasından veya gaz sancısından dolayı ağlıyor. Uzmanlar, 2 aydan büyük olan bebeklerin de ilgi beklentisi için ağladıklarına dikkat çekiyor.

    Bursa İl Sağlık Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamada, bebeklerin ağlamalarının iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtilerek, “Ağlamak, bebeğin ilk iletişim kurma yoludur. Ağlama, çoğu zaman bebeğin derdini çevresine tek anlatma yoludur. Bebekler ağlamak dışında sıkıntılarını anlatacakları bir lisanları yoktur. Ağlayarak kendilerini anlatmaya çalışırlar. Gün içinde avutmakla dinmeyen 2 saatten uzun süren ağlama nöbeti ikiden fazla sayıda tekrarlıyorsa bu ağlamanın altında yatan nedenin gaz sancısı dışında olması muhtemeldir ve araştırılması gerekir.” denildi.

    Altı henüz değiştirilmiş, karnı doyurulmuş ve pişiği olmayan bir bebeğin, ayaklarını karnına doğru çekip kızararak ağladığı zamanlar gaz sancısı çektiğinin vurgulandığı açıklamada, dikkatli bir annenin bebeğin ağlamasının sebeplerini büyük ölçüde bildiğine işaret edildi.

    Bu tür ağlama durumlarında annenin akla gelen ilk tedbirleri alacağının hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Gazını çok rahat çıkarabildiği halde gözlenebilen bu sancının asıl nedeni bağırsakların anormal kasılmasıdır. Erişkinler nasıl, karnı ağrıdığında iki büklüm olarak karnını içe doğru çekip rahatlamaya çalışırsa, bebekler de ayaklarını karınlarına doğru çekip ağrı duyduklarını ağlayarak gösterirler. Bebeğin ağlama nedeni her zaman gaz sancısı nedeniyle olmayabilir. O halde bir bebeğin hasta mı, yoksa sadece gaz sancısından mı ağladığı ayrımı anne ve babalar tarafından yapılabilir. Eğer ağlamaya eşlik eden ateş, kusma, ishal, burun tıkanıklığı, öksürük, hırıltı, deride döküntü, emmeme, keyifsizlik halsizlik gibi bulgular varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Anne sütünün yetmemesi ve açlık ağlamaları da ayırt edilmesi gereken diğer durumlardır. Bunun ayırımı tartı yapılarak çok kolay sağlanabilir. Haftada 150 gramdan fazla kilo alımı olan bir bebek, doyuyordur. Sürekli meme arama, ellerini emme çoğu annenin zannettiğinin aksine o bebeğin aç kaldığını göstermez."

    SEVGİ VE İLİŞKİ İHTİYACI

    Bebeklerin kendileriyle ilgilenen kişiden sevgi ve fiziksel ilişki beklediği, dokunulmaktan, kucağa alınmaktan, masajdan ve konuşulmaktan keyif aldığı belirtildi.

    Özellikle sol tarafta taşınmasının bebeğin anne veya babanın kalp seslerini dinleyerek rahatlamasını sağladığına dikkat çekilen Bursa İl Sağlık Müdürlüğü‘nün açıklamasında, "Hiç bir neden gösterilemeyen durumlarda ağlayan bebeğe bir losyon veya yağla yumuşak masaj ve ardından ılık bir banyo yapılması bebeğin rahatlamasına yardımcı olacaktır. Annelerin yediği yiyecekler bazen bebeğin huzursuz olmasına neden olur. Bebekler annelerin yediği inek sütü, yumurta, soya ve fıstık gibi yiyeceklerin içerdiği proteine alerjik olabilirler. Bebeklerde ilk emzirme öncesi bir iki kez süt formülleri ile beslenme bile inek sütü alerjisi gelişmesine yol açabilmektedir. Ayrıca kafein, çay ve kolalar süte geçerek bebeği rahatsız eder.” ifadeleri yer aldı.