Mimarlar Odası, İzmir‘in Henüz Açıklanmayan Çılgın Projesine İtiraz Etti

Mimarlar Odası‘nın, İzmir Körfezi‘ne tüpgeçit yapılarak trafiğin rahatlatılmasına yönelik olarak eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın gündeme getirdiği ancak ayrıntılarını açıklamadığı çılgın projeye itirazı, İzmir kamuoyunda tepki çekti.

Mimarlar Odası‘nın, İzmir Körfezi‘ne tüpgeçit yapılarak trafiğin rahatlatılmasına yönelik olarak eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın gündeme getirdiği ancak ayrıntılarını açıklamadığı çılgın projeye itirazı, İzmir kamuoyunda tepki çekti. Yıldırım‘ın "Açıklandıktan sonra sunulan veriler üzerinden değerlendirme yapılsa daha iyi olur." dediği projeyle ilgili olarak eski İzmir Büyükşehir Belediye başkanlarından Dr. Burhan Özfatura da İzmir‘de projelerin engellenmesi istenmiyorsa Ankara ve İstanbul‘a olduğu gibi özel kanun çıkarılması gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi Mimari İşler Dairesi eski Başkanı Hasan Topal, AK Parti milletvekili adayı Binali Yıldırım‘ın ipuçlarını verdiği İnciraltı-Bostanlı tüpgeçit projesinin, şehiriçi ulaşım sıkıntısını çözmeyeceğini savunmuştu. Topal‘ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın haziran başında ayrıntılarını anlatacağı, henüz açıklanmamış proje hakkındaki görüşlerine en sert tepki, Dr. Özfatura‘dan geldi. Özel bir kanun çıkarılarak bu tür engellerin önüne geçilmesini isteyen Özfatura, "Seçim sürecinde birçok aday proje açıklıyor. Özellikle Binali Yıldırım Bey‘inkiler ayakları yere basan, yıllardır da bizim hayalini kurduğumuz fakat altyapıyla uğraşmaktan yerin üstüne çıkamadığımız için yapamadığımız projeler. İzmir için hiçbir hayırlı icraata katkısı olmayan Hasan Topal, daha hiçbir bilgi olmadan hemen tüpgeçite karşı çıkıyor." şeklinde konuştu. İstemezükçülerin engellemelerinin özel bir kanunla ortadan kaldırılabileceğine dikkat çeken Burhan Özfatura, "İzmir‘i gerileten, işte bu istemezükçü gruplar. Bunları kapatmak lazım aslında. Eğer bu ülkede hukuk düzeni olsa bunlara haddi bildirilirdi ama AK Parti iktidarı bilmeli ki İstanbul ve Ankara‘da olduğu gibi İzmir için de özel bir kanun çıkarmazlarsa icraat yapamazlar. İzmir, 10-11 kişi tarafından esir alınmış durumda." dedi.

İzmir‘e yapmak istediği yatırımlarda kendisine sürekli engeller çıkaran bazı oda ve dernekleri çok iyi tanıdığını belirten Özfatura, dokuz on "istemezükçü" olduğunu, idare mahkemeleri ve Anıtlar Kurulu‘nun da bunlara destek verdiğini söyledi. Özfatura, Topal‘ın belediyede de görev yaptığını hatırlatarak, "Konak Meydanı‘ndaki rezil, hukuka ve tekniğe aykırı altgeçide karşı çıkmadı." diye konuştu.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay da hiçbir yatırımı kabullenmeyen "istemezükçü" bir grup bulunduğunu belirtti. Akay, "Sayın Topal‘ın yıllarca danışmanlığını yaptığı Büyükşehir Belediye Başkanı diyor ki, ‘Hükümet, dokuz yıldır İzmir‘e bir şey yapmadı‘. Gördüğünüz gibi yapılmak istendiğinde ortaya çıkan manzara bu. Yatırım yapılmasına hemen karşı çıkıyorlar." değerlendirmesinde bulundu. Akay, yatırımların aksaksız ve vakit kaybedilmeden yapılabilmesi için İzmir‘e özel bir kanunun şart olduğunu belirterek, "İstemezük grubu yüzünden işler yürümüyor. Bakın, İzmir‘in ortasında çukurlar duruyor yıllardır. Konak‘taki viyadükler dokuz yıl bekledi, bir şey yaptırmadılar. Bu tavırlarıyla bizlere, İzmirlilere eziyet ediyorlar." dedi.

Hasan Topal, "Tüpgeçit önerilen İnciraltı-Çiğli-Bostanlı bağlantısının, bu zonlar ve koridorlarla hiçbir ilişkisi yok. İzmir çevre yolunun, tanımlanan iki noktadan tüpgeçitle bağlanarak ring olarak tamamlanacağı görüşü de hiçbir bilimsel araştırmaya dayanmıyor. Bağlantı kavşaklarıyla birlikte yaklaşık 11 kilometrelik tüpgeçidin ciddi bir fizibilitesi, etüdü bulunmuyor. Doğal sit alanlarını olumsuz etkiler. Otoyolun ve tüpgeçit bağlantılarının getireceği baskı altında doğal yaşam alanları özelliğini kaybedecektir. Proje, kentiçi ulaşıma çözüm olamaz, aksine daha büyük sorunlar yaratacaktır." şeklinde değerlendirmede bulunmuştu.