Sebd Başkanı Ergen: Otel İçindeki Dükkanlar Kapanmazsa Esnaf İflas Eder

Side Esnaf Birliği Derneği (SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, otellerde açılan dükkanların esnafı olumsuz etkilediğini söyledi.

Side Esnaf Birliği Derneği (SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, otellerde açılan dükkanların esnafı olumsuz etkilediğini söyledi. Otel içlerine alış veriş merkezlerin açılmasıyla birlikte tatile gelen turistlerin konaklama tesisi dışına çıkmayacağını belirten Mehmet Ergen, buna yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, odalar ve turizmciler sınırlama getirmezse turizm bölgelerinde esnaflık yapmanın imkansız hale geleceğini kaydetti. Ergen, Side‘de 2011 turizm çalışmalarıyla ilgili yaptığı açıklamada konaklama tesislerinde deri, kuyum, gümüş, halı, kuaför, market ve giyim mağazası açılmasının esnafı zor durumda bıraktığını belirtti.

    Son yıllarda konaklama tesislerinde dükkan açılmasının hız kazanmasıyla birlikte Side‘de deri, kuyum, gümüş, halı ve giyim dükkanında yüzde 50‘ye varan düşme olduğu bilgisini veren Ergen, zamanında önlem alınmazsa 3 yıl içinde turizm beldesinde çoğu esnafın dükkanına kilit vurmak zorunda kalacağını kaydetti. Ergen, "Otel içindeki alış veriş merkezleri esnafı zor durumda bırakıyor. Her şey dahil sistemiyle otelde yemeğini yiyen turist alış verişini de kaldığı yerde yaparsa, esnafa hiç bir ekonomik katkısı olmaz. Bütün balık, et ve yemek çeşitlerini otelde yiyen bir turist, dışarı çıkar da hiç yemek yer mi? Tabi yemez. Otel içinde deri, gümüş, halı, market, kuyumcu, giyim ve bujiteri dükkanları olursa turist hiç dışarı çıkmaz. Yeni yıl içinde havuz başında alış veriş konsepti esnaflığı tamamen bitirecek. Side‘de kuyumculuk sektörü her geçen gün kan kaybediyor. Zamanında önlem alınmazsa sektör 3 yıl içinde dibe vurur." diye konuştu.

Alış veriş yapmada turist için en önemli unsurun güven duyması olduğunu belirten Ergen, SEBD üyeleri olarak hazırladıkları 5 yıllık programla alış verişte esnaf ile turistin birbirine güvenlerinin tam olmasını sağlayacaklarını kaydetti. Side‘nin kültür ve arkeolojik zenginliğiyle bir makra olduğunu belirten Ergen, asırlar öncesi Pamfilya bölgesinin en önemli ticaret merkezi olan turizm beldesini yeniden canlandıracaklarını söyledi. Side‘de turizmin imajını bozacak ve turiste rahatsızlık veren hiç bir esnafı barındırmayacaklarının altını çizen Ergen, oluşturdukları Side markasının Kemer, Belek, Alanya, Kaş, Kalkan ve diğer turizm bölgelerine rol model olacağını kaydetti.