Konya‘da 3. Yerel Ekonomiler Kongresi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 3. Yerel Ekonomiler Kongresi Konya‘da yapıldı.

Konya‘da 3. Yerel Ekonomiler Kongresi
Bera Otel‘de düzenlenen kongreye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile davetliler katıldı. Kongrede bir konuşma yapan Bakan Ahmet Davutoğlu, küreselleşmenin sanayi devriminden bu yana devam eden bir süreç olduğunu belirterek, "Küreselleşmenin akışını izlemek, o akışı ve gelişmeleri doğru tespit etmek ve bu süreçten etkilenen bir nesne olmak yerine bu sürece katkı sağlayan bir özne olmayı tanımlamamız lazım. Benimsemek zorunda olduğumuz

yol bu. Küreselleşme dünyamızı etkiliyor. Küreselleşme karşısında kendimizi o sürece kaptırıp gelişmeleri izlemek en kolayı. Ama bizim gibi merkezi bir coğrafyada yaşıyorsanız küreselleşmeyi doğru analiz etmeniz ve en yerele kadar buna nasıl katkı sağlayacağımızı düşünmemiz gerek. Bu manada 4 ölçeğimiz var. Bu ölçekler doğru tanımlanmışsa en yereldeki aktör bile küreselleşmeye katkı sağlayan bir aktör haline gelebilir. Yerelden küresele doğru gelişimin ara istasyonlarını doğru tanımlamamız lazım" dedi.

Yapılacak projelerin sadece o bölgeyi değil arkasındaki bütün bölgeleri içine alan projeler olması gerektiğine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, "Örneğin Güneydoğu‘ya yapacağınız projeler sadece o bölgeyi değil arkasındaki bütün Ortadoğu bölgesini harekete geçirecek ve sürükleyecek bir biçimde hazırlamamız lazım. Diyarbakır‘ı, Mardin‘i düşünürken, Musul‘u, Kerkük‘ü ve Bağdat‘a kadar düşünerek projeler hazırlamamız lazım. Bu nedenle Güneydoğu Anadolu Projesi bütün Ortadoğu‘yu şekillendirecek bir proje. Bu

nedenle o bölgede terör var. O bölgelerin istikrarsız olmasını isteyen bazı güçler bu nedenle bu projeyi önlemek istiyor" şeklinde konuştu.

Kongre sonunda Bakan Davutoğlu‘na SÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan tarafından plaket verildi.

Kaynak: İHA