Emek-Demokrasi Ve Özgürlük Bloku Bileşenleri Ortak Basın Toplantısı

BDP Eş Başkanı Filiz Koçali, "Özellikle Kürt sorunu yoktur, Kürt sorunu bitmiştir‘ söylemi, çözüme bir mesafe açtığının bölgede göstergesi olarak algılandı" dedi.

Emek-Demokrasi ve Özgürlük Bloku Bileşenleri KADEP, HAKPAR ve BDP, Barış ve Demokrasi Partisi Genel Merkezi‘nde basınla sohbet toplantısı düzenledi.

BDP Eş Başkanı Filiz Koçali, televizyonları izlediklerinde ve gazeteleri okuduklarında endişeye kapıldıklarını belirterek, ekranlarda yaşadıkları hayatı farklı gösterdiklerini söyledi. Kürtlerde örgütlenmenin arttığını ifade eden Koçali, Kürtlerin aynı talepler etrafında buluşabildiklerini belirtti. Kürtlerin çözüm istediğini savunan Koçali, hem siyasi partileri ve demokratik kitle örgüleri ve halkı ile çözümü istediğini kaydetti. Koçali, "Kürt sorununun çözümüne çok yakınız. Çünkü Kürt sorununun önemli

aktörü, yani bu sorunu bizatihi yaşayanlar, halk olarak da, örgüt olarak da çözümün bir an önce gerçekleşmesini istiyor. Çözüme bu kadar yakınız ama bir o kadar da uzağız. Özellikle son gelişmeler, bölge halkını son derece endişelendiriyor. Siyasi ve askeri operasyonlar, çözüm çadırlarının temel taleplerinden biriydi, tüm hızıyla sürüyor olması bölge halkının en önemli endişelerinden ve seçim sürecinde özellikle muhtemelen yeniden iktidar olacağı üç aşağı beş yukarı kamuoyu anketlerinden belli olan

Başbakan‘ın tutturduğu dil, söylediği sözlerine çok endişelendiriyor, çözümden uzaklaşıyoruz hissi yaratıyor. ‘Özellikle Kürt sorunu yoktur, Kürt sorunu bitmiştir‘ söylemi, çözüme bir mesafe açtığının bölgede göstergesi olarak algılandı. Çünkü hala yaşananlar, insan hakları boyutunda değil, siyasi olarak da Kürt sorununun çözülmediğinin farkındayız" ifadelerini kullandı.

Kürt sorunu için ortak paydaların olduğunu söyleyen Koçali, "Bizim anlaştığımız, her kesimin istediği temel şeyler şunlar: Kürt kimliğinin tanınması, bunun anayasal güvenceye alınması. İkincisi, anadilde eğitim. Üçüncüsü de Kürtlerin kendi kendini yönetmesi. Bunun adı şu olabilir, bu olabilir. Büyük bir çoğunluk demokratik özerklik diyebilir. Mesele Kürtler kendi kendilerini yönetmek istiyor. Bütün bu temel meseleler çözümlenmeden, biz Kürt sorununu çözümlendiği konusunda hem fikir olmayacağız. Bunlar

asgari taleplerimizdir. Siyasi ve askeri operasyonlar durdurulmalıdır" şeklinde konuştu.

Koçali, seçimlerin güvenliğinden endişeli olduklarının altını çizerek, daha şimdiden seçimlerin sandıkta nasıl devam edeceğini bildirdiklerini ifade etti. Çözüme yakın olduklarını tekrarlayan Koçali, "Bu kadar çözüme hazır halkın talepleri dikkate alınmazsa, baskı ve zor devam ederse bunun sonu kaosta olabilir. Bu süreç çok iyiye de gidebilir, çok ufak işaretlere bağlıdır. Kürtlerin yeni anayasa‘da statüsünün yer alacağının bilgisini alsak, bu söz bize söylense, ana dilde eğitimin önünde engel olmadığını

bilsek, Kürtlerin kendi kendini yönetme sinin önünde bir engel olmadığını hissetsek, ama bilsek ki açık kapı var, inanın ki bu süreç çok iyiye gider" dedi.

CHP‘nin Hakkari mitinginde BDP‘lilerin bulunması konusunda Koçali, BDP‘lilerin muhtemelen olabileceğini belirtti. Halkın espri niteliğinde mitingde bulunduğunu belirten Koçali, "‘Kıskananlar çatlasın‘ diye slogan atmışlar. Espri yapmışlar muhtemelen. İyi bir espri olmuş. Başbakan Hakkari‘ye gittiğinden beri, bunun hezeyanını yaşıyor. Ama Başbakan‘a kim bu aklı kim verdi, sen Hakkari‘ye git diye. Başbakan oraya hangi cesaretle gidiyor? Hatırlarsınız, ‘sevmeyen çeksin gitsin‘ laflarını orada kullanmıştı.

Hakkari halkının ona çok ciddi bir öfkesi var. Gitmezler mitingine. Bence yaptıklarında çok da haklılar. Bence Başbakan Hakkari mitingine Kılıçdaroğlu‘na kaç kişinin gittiğini kıyaslamasın. Önümüzdeki günlerde mitingimiz var. Onunla kıyaslasın. Evet jest yapılmış. Kılıçdaroğlu‘na yapılmış jest olarak algılamayın onu. ‘Kıskananlar çatlasın‘ sözü mesajın kime gittiğini belli ediyor. Başbakan biraz da öfkelendirmek için yapılmış esprili bir davranış. Başbakan Kılıçdaroğlu‘nun mitingine bakmasın" dedi.

Koçali, BDP‘nin mitinginde on binlerce insanın toplanacağını belirtti.

İstanbul Etiler‘deki patlamayla ilgili olarak da Koçali, 12 PKK‘lının öldürülmesini de kötü bir şey olduğuna dikkat çekerek, siyasi iktidar adım atarsa bu tür şeyler azaltmayacağını belirtti.

Kaynak: İHA