Hür Adam‘ın Yapımcısı Tanrısever, Çanakkale Filmi İçin Düğmeye Bastı

"Hür Adam" filmiyle gündeme gelen yapımcı ve yönetmen Mehmet Tanrısever, şimdi de 10 yıldır hayalini kurduğu, Çanakkale Savaşı ile ilgili filmi çekmek için çalışmalara başladı.

"Hür Adam" filmiyle gündeme gelen yapımcı ve yönetmen Mehmet Tanrısever, şimdi de 10 yıldır hayalini kurduğu, Çanakkale Savaşı ile ilgili filmi çekmek için çalışmalara başladı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içindeki şehitlik ve anıtları rehber eşliğinde ziyaret eden Tanrısever, o günlere ait malzemelerden ve alanlarda gördüğü şehit uzuvlarından son derece etkilendi. Tanrısever, şehitliklere her yıl 18 Mart Çanakkale Zaferi törenlerinde geldiğini söyledi.

Geçmişte bir döneme damgasını vuran “Minyeli Abdullah” ve “Sürgün” gibi filmleriyle yurtdışında en çok ödül alan yönetmen unvanına sahip Mehmet Tanrısever, Bediüzzaman Said Nursî‘nin hayatını anlattığı Hür Adam‘la yurtiçinde ve yurtdışında birçok ödüle layık görüldüğünü, şimdi ise sıranın Çanakkale’de olduğunu belirtti. Çanakkale‘nin başka hiçbir millete ve ülkeye nasip olmayacak kadar büyük bir zafer olduğunu söyleyen Tanrısever, “Dedem, yani annemin babası da bir Çanakkale şehididir. Çanakkale ile ilgili bir film çekmek, 1991 yılından beri hayal ettiğim, hayati projelerimden biridir. Fikir dünyası için durmaksızın ürettiğimiz filmlerimizden sonra şimdi de tarihimize borcumuzu ödemenin zamanıdır. Çanakkale’de ağır yaralanan dedemin 1916 yılında şehit olduğunu, aile nüfus kayıtlarımızdan öğrendim. Mehmet Tanrısever olarak bugün bambaşka bir portreyle Türk milletinin huzurlarına gelmek istemekteyim. Film setlerinde öğrendiğimiz tüm bilgi ve motivasyon tekniklerini bugünle harmanlayarak, Çanakkale deniz ve kara zaferlerimize yakışır bir film yapmanın zamanı geldiği kanaatindeyiz. Nihayet birkaç yıl sonra da bu zaferlerin 100. yıldönümü.” dedi.

Bu defaki şehitlik ziyaretinin gezi amaçlı olmadığını, işi gereği burada olduğunu kaydeden Tanrısever, Feza Film olarak Çanakkale şehit ve gazilerinin kahramanlık destanlarını yerinde ve bir daha görerek uygun bir senaryo oluşturmak istediğini anlattı. Senaryo için değişik kaynaklardan yararlandıklarını belirten Mehmet Tanrısever "Tarihe Sığmayan Destan", "Çanakkale" ve "Dönmeyi Düşünmediler" adlı romanların yazarı ve aynı zamanda savaş coğrafyasının topografik yapısını çok iyi bildiğine inandıkları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Elemanı Mehmet Kaplan‘la alanda ön tespitlerde bulunduklarını belirtti: "Sadece Türkiye‘de değil, bütün Müslüman dünyasında seyredilebilecek bir eser ortaya koyabilmem için vatandaşlarımızdan dua bekliyorum. Şehitlere yaraşır bir film olacak."