Antrepolar Lojistik Dağıtım Merkezleri Haline Geliyor

Gümrük Müsteşarlığı antrepoları perakende sektörüne hizmet verecek lojistik dağıtım merkezleri haline getiriyor.

Gümrük Müsteşarlığı antrepoları perakende sektörüne hizmet verecek lojistik dağıtım merkezleri haline getiriyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile perakendeciler kendi depolarından ihracat yapabilecek. Ayrıca ihracata konu malı sonradan dışarı satmak adına antrepoya koyabilecek.Uygulamanın perakende sektörüne 1,5 milyar dolarlık rekabet avantajı getireceği tahmin ediliyor.

Yönetmelik değişikliğine göre bir mal ihraç edilse dahi yeniden ülkeye girebiliyor. Böylece ihracatçının ihracatını yapamaması halinde malını dışarı gönderme mecburiyeti ortadan kalkıyor. Devlet Bakanı Yazıcı, Perakende Sektörü Eylem Planı çerçevesinde antrepoların lojistik dağıtım merkezleri olarak kullanılmasını öngören projeyi basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Geniş katılımlı toplantıda Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız, Türkiye İhracatçılar Mecilisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz ile İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi hazır bulundu.

Gümrük işlemlerinin artık tamamının elektronik ortamda yapıldığını aktaran Bakan Hayati Yazıcı, bir kamu idaresi olarak mevzuatı Gümrük Birliği ile uyumlu hale getirdiklerini ifade etti. Yazıcı, riskli eylemleri denetim altına aldıklarından söz ederken “Gümrüklerde ihracatın yüzde 90’ının ithalatın yüzde 70’ten fazlasının ilk 24 saat içinde yapılmasını mümkün kıldık. Hudutlarda faaliyetleri kolaylaştırmak adına ortak gümrük kapı uygulamasını başlattık.” dedi.

Kurum olarak ticareti kolaylaştırmayı, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı esas aldıklarını anlatan Hayati Yazıcı, bunun için antrepoların lojistik dağıtım merkezi olarak kullanımını öngördüklerini dile getirirken, şunları kaydetti:

“İthalatta başvurduğumuz muhtelif önlemlerle yerli sanayiciyi koruma altına aldık. Son yönetmelik değişikliği ile ihracat ve transit ticareti destekliyoruz. Bununla ihracatçıya 1,5 milyar dolarlık rekabet avantajı getirdik. Böylelikle sektörün uluslararası perakende piyasasında gücünü artıracağız. İhracatçıların fabrika alanlarını ve paketleme ünitelerini lojistik dağıtım merkezi olarak kullanmalarına imkan tanıdık. Bu sayede ülkemizin lojistik merkez olması yolunda önemli bir açılım yaptık."

PROJE İHRACATÇI VE PERAKENDECİYİ MUTLU ETTİ

Proje, ihracatçı ve perakendeci tarafından memnuniyetle karşılandı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yapılan yeniliğin maliyet ve zaman avantajı getireceğini belirtti. Büyükekşi, böylece 2023 hedeflerine varmanın kolaylaşacağını vurguladı.

BMD Başkanı Yılmaz Yılmaz, uygulamanın Türk markalarının ülke dışında elini güçlendirdiğini bildirdi. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise artan maliyetler sebebi ile dışarıdan gelen siparişleri geri çevirme döneminin sona erdiğini dile getirdi.

Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız da yönetmeliğe getirilen yenilik ve kolaylıkları şöyle sıraladı:

• Elleçleme faaliyetlerinin antrepolar dışında firmaların kendilerine ait tesislerinde yapılabilmesine olanak tanındı.

• İthal eşyasının koruma önlemleri ve ek mali yükümlülüklere tabi olmaksızın yerli eşya ile birleştirilip paketlenerek ihraç edilmesi mümkün hale getirildi.

• Firma tesislerinde birleştirilen veya paketlenen eşya, firma tarafından doğrudan ihraç edilebileceği gibi, sonradan ihraç edilmek üzere antrepoya da konulabilecek.

• Eşya ihraç edilemediği takdirde, firmalarca vergileri ödendikten sonra yurt içinde satışa da sunulabilecek.

• Elleçleme faaliyetleri için her defasında gümrük idaresinden izin alınması yerine, yapılacak işlemin mahiyeti hakkında gümrük idaresine bilgi verilerek, genel bir elleçleme izni alınabilmesine imkan verildi.

• Paketleme ve birleştirme işlemi yapılmış eşyanın tekrar antrepoya geri getirilmeden, firmaların paketleme ünitelerinden transit veya ihracat gibi bir gümrük işlemine tabi tutulabilmesi mümkün kılındı.

• Antrepolara ihraç kaydıyla konulan eşyanın ihracatının yapılamaması durumunda, eşyanın yeniden ülke içine getirebilmesine olanak tanındı. Böylece ihracatçımızın herhangi bir nedenle ihracatını gerçekleştirememesi durumunda, ihraç eşyasını yurt dışına gönderme mecburiyeti de ortadan kaldırıldı.

• Antrepo rejimindeki üçüncü ülke menşeli eşyanın AB üyesi ülkelere gönderilmesinde gümrük vergilerinin tahsil edilerek ATR dolaşım belgesi düzenlenmesine imkan verildi.

• Malın AB üzerinden Türkiye’ye değil, Türkiye üzerinden AB’ye transit ticaretinin gerçekleştirilmesine imkan verildi.