Kütahya Valisi Kenan Çiftçi yeni Simav'ın ipuçlarını verdi

Kütahya'nın Simav ilçesinde 5,9'luk depremin ardından Kızılay tarafından kurulan çadırkentte Belediye Başkanı Kasım Karahan ile bir araya gelen Kütahya Valisi Kenan Çiftçi, şehir planlamasına uygun yeni bir Simav oluşturmak istediklerini bildirdi.

Kütahya Valisi Kenan Çiftçi yeni Simav'ın ipuçlarını verdi
Devletin tüm imkanlarını Simavlı depremzedeler için seferber ettiğini vurgulayan Vali Çiftçi, depremin hemen ardından harekete geçtiklerini ve kısa bir süre sonra ilçenin devletin varlığını etkin bir biçimde hissetmeye başladığını söyledi.

Simav depremi ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bakanların bizzat ilgilendiklerine vurgu yapan Çiftçi, köyler dahil Simav‘da 2 binin üzerinde çadır kurulduğunu ve depremzede vatandaşları bu çadırlara yerleştirdiklerini kaydetti. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Çiftçi, şimdiye kadar 802 tane oturulamaz bina, 53 acil yıkılması gereken ve 14 de yıkılmış bina tespit edildiğini anlattı. Hasar tespit çalışmalarının yarın öğlene kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade eden

Çiftçi, Tapu ve Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle Simav‘daki hazine arazileri üzerinde çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Simav‘ın geleceği ile ilgili kısa vadeli önlemlerin dışında uzun vadeli yeni planlamalar yaptıklarını kaydeden Çiftçi, 2 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması planlanan bu çalışmaların sonunda Toplu Konut İdaresi‘ne (TOKİ) yapılması gereken bina sayısı ile ilgili öneride bulunacaklarını, şehir planlamasına uygun yeni bir Simav oluşturmak istediklerini kaydetti.

İstanbul‘dan özel bir ekibin akşam saatlerinde Simav‘da olmasını beklediklerini ifade eden Vali Kenan Çiftçi, yıkılmak üzere olan 15 minare ile acil yıkılması gereken binaların bu özel ekipler tarafından yıkılacağını bildirdi.

Simav Belediye Başkanı Kasım Karahan ise yaptığı açıklamada, ilçede Kızılay tarafından panayır alanında oluşturulan çadırkentteki çadır sayısının 750‘ye ulaştığını, 3 bine yakın vatandaşın burada konakladığını bildirdi.

Artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşların iki gündür yaşadıkları tedirginliğin devam ettiğini vurgulayan Karahan, vatandaşın moralini yüksek tutmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirterek, "Göründüğünden daha büyük bir hasar söz konusu. Daha öncekilerden çok şiddetli bir deprem yaşadık. Hasar tespit çalışmaları yüzde 60 oranında tamamlandı. Bir yerleşim alanının afet bölgesi ilan edilmesi için binaların yüzde 20 oranında ağır hasarlı olduğunun belirlenmesi gerekiyor. Burada bu rakam çoktan

aşıldı. Sayın Vali‘miz bakanlarımızla sürekli temas halinde. Tahmin ediyorum, Simav afet bölgesi ilan edilecek, edilmesi de gerekiyor. Devletin desteğine ihtiyaç var" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA